Czym jest celiakia? Celiakia (inaczej choroba trzewna) jest trwającym całe życie zaburzeniem autoimmunologicznym o uwarunkowaniach genetycznych. Polega ona na nietolerancji glutenu, czyli białka obecnego w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Wbrew temu co się powszechnie uważa, choroba trzewna nie dotyczy wyłącznie małych dzieci. Okazuje się bowiem, że nawet 60% nowo zdiagnozowanych przypadków stanowią osoby dorosłe. Objawy celiakii Objawy celiakii mogą być bardzo różnorodne, zarówno pod względem zakresu symptomów, jak i stopnia ich nasilenia. Do najbardziej charakterystycznych należą bóle brzucha, wzdęcia, spadek wagi, apatia. Czytaj więcej » Diagnostyka Objawy celiakii są często mylone z innymi nietolerancjami pokarmowymi, a niewłaściwa diagnoza i w konsekwencji brak leczenia może mieć w tym przypadku poważne konsekwencje. Obecnie w diagnostyce celiakii stosuje się testy serologiczne, testy genetyczne i biopsję jelita. Czytaj więcej » Leczenie Dla osób cierpiących na chorobę trzewną niezwykle ważne jest unikanie produktów posiadających gluten. Nieprzestrzeganie odpowiedniej diety może zapoczątkować reakcję układu immunologicznego (odpornościowego), skutkującą zanikiem kosmków jelitowych, a więc drobnych wypustek, których celem jest zwiększenie powierzchni wchłaniania składników pokarmowych w jelitach. Ich brak przyczynia się do niedożywienia oraz innych równie groźnych konsekwencji dla zdrowia i życia człowieka – od anemii i osteoporozy po bezpłodność, a nawet choroby nowotworowe jelit. Czytaj więcej » . Gluten Gluten jest białkiem zapasowym pochodzenia roślinnego obecnym w ziarnach niektórych zbóż, głównie pszenicy (w tym jej odmianach, do których zaliczają się: pszenica durum, kamut, orkisz), jęczmienia, żyta i owsa. Wśród białek zbożowych wyróżnia się zasadniczo cztery grupy: albuminy, globuliny, prolaminy i gluteliny. Z punktu widzenia osób chorych na celiakię szczególne znaczenia będzie miała tutaj przedostatnia z wymienionych czyli prolamina. Czytaj więcej» .. Zobacz też: Życie z celiakią Pomoc dla chorych Dieta bezglutenowa Częste pytania o celiakię