Znakowanie produktów bezglutenowych
Sposób oznaczania produktów żywnościowych przeznaczonych dla osób chorujących na celiakię został bardzo dokładnie uregulowany przepisami z 1 stycznia 2012 roku. Obecność tych zapisów ma pomóc pacjentom ze zdiagnozowaną chorobą trzewną w dobieraniu odpowiednich dla nich wyrobów spożywczych.
Producenci żywności mają obowiązek zamieszczania na opakowaniach wykazu wszystkich substancji wchodzących w skład danego produktu, w tym także glutenu.
Czym jest produkt bezglutenowy?
Wyrażeniem „produkt bezglutenowy” powinno się opisywać tylko te produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg.
Środek spożywczy, w którym ilość glutenu nie przekracza 100 mg/ kg powinien być już jednak oznaczany jako „produkt o niskiej zawartości glutenu”. W przypadku wyrobów normalnego spożycia informacja „produkt bezglutenowy” może znajdować się w dowolnym miejscu na opakowaniu – przeważnie przy składzie.
W przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego informacja ta może zostać wpleciona w nazwę produktu, np. „ciastka bezglutenowe”, „chleb wiejski bezglutenowy”.
Symbol „przekreślonego kłosa”
Większość producentów żywności oznacza wytwarzane przez siebie produkty bezglutenowe symbolem „przekreślonego kłosa”, przy czym oznaczenia te mogą występować w różnych wersjach. Nie jest to oczywiście jedyny symbol graficzny stosowany przez producentów żywności bezglutenowej.
Umiejętne czytanie informacji znajdujących się na opakowaniach różnych środków spożywczych jest niezmiernie istotne w przypadku wszystkich osób chorujących na celiakię.
Zobacz też:
Czym jest celiakia
Dieta bezglutenowa