Celiakia – niektóre osoby są bardziej narażone…
Aż 95% chorych nie zdaje sobie sprawy ze swojej celiakii, która powoduje wyniszczenie całego organizmu i nieprzyjemne oraz niebezpieczne objawy. Tymczasem trwała nietolerancja glutenu dotyczy aż 1 na 8 polskich rodzin! Istnieją też osoby bardziej narażone na jej wystąpienie… Jakie? Sprawdź!
Spis treści:
- Celiakia – gluten niszczy Twoje jelita
- Celiakia występowanie — w Polsce to nawet u 1 na 8 rodzin
- Celiakia występowanie — istnieją trzy typy celiakii
- Celiakia występowanie – często pojawia się u kilku członków rodziny
- Zamów badanie genetyczne na celiakie
Celiakia – gluten niszczy Twoje jelita
Celiakia (choroba trzewna) to trwała nietolerancja glutenu. Jest chorobą autoimmunologiczną: jeśli chorujesz, spożywany gluten działa na Ciebie toksycznie, powodując nieprawidłową reakcję układu odpornościowego. Zamiast trawić ten składnik, organizm wytwarza przeciwciała przeciwko własnym tkankom – kosmkom jelitowym.
Kosmki jelitowe (wypustki w jelicie) odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Zniszczone nie pełnią swojej roli, a Twój organizm jest niedożywiony. To właśnie liczne niedobory powodują nieprzyjemne i niebezpieczne dolegliwości.
Celiakia występowanie — w Polsce to nawet u 1 na 8 rodzin
Czyli u ponad 400 tysięcy osób. Niestety jedynie 5% chorych wie o swojej celiakii i może skutecznie przeciwdziałać jej objawom i konsekwencjom. Badania wykazują, że od wystąpienia pierwszych symptomów choroby do postawienia prawidłowej diagnozy mija średnio 10–12 lat! Pamiętaj, że celiakia może uaktywnić się w każdym wieku – od tego momentu trwa do końca życia. Aby zachorować, trzeba jednak mieć predyspozycje genetyczne.
Nietolerancje pokarmowe – umów się na badanie
Grupy podwyższonego ryzyka zachorowania
Po pierwsze, celiakię 2 razy częściej obserwuje się u kobiet niż u mężczyzn. Wyższe ryzyko obecności tego schorzenia występuje również u:
krewnych pierwszego stopnia chorych na celiakię,
chorych na inne choroby autoimmunologiczne (np. Hashimoto, cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, autoimmunologiczne zapalenie wątroby),
chorych na zespoły Downa, Williamsa lub Turnera,
chorych na kłębuszkowe zapalenie jelit,
mających selektywny niedobór IgA,
mających nefropatię IgA.
Celiakia występowanie — istnieją trzy typy celiakii
Celiakia klasyczna (pełnoobjawowa, jawna) występuje u ok. 10% chorych i wiąże się z występowaniem najbardziej widocznych objawów – związanych głównie z układem pokarmowym. Mogą to być np. bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty czy problemy skórne. Ten typ trwałej nietolerancji glutenu dotyczy przede wszystkim dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży.
Celiakia skąpoobjawowa (niema) charakteryzuje się nietypowymi i często nieregularnymi objawami. Bywają one również mylone z innymi chorobami. Należą do nich m.in. anemia, problemy ze szkliwem, zmiany nastroju, zaburzenia neurologiczne czy nieregularne cykle miesiączkowe.
Celiakia bezobjawowa (ukryta) jest najczęściej wstępem do wystąpienia typu jawnego lub niemego choroby. Uaktywnia się pod wpływem różnych czynników, np. stresu, spadku odporności czy ciąży. Polega na braku objawów przy jednoczesnej obecności genów odpowiedzialnych za trwałą nietolerancję glutenu i przeciwciał we krwi.
Podejrzewasz celiakię? Najpierw warto wykonać test DNA
Celiakia występowanie – często pojawia się u kilku członków rodziny
Jest chorobą zapisaną w genach, a więc i dziedziczoną. Z tego powodu może wystąpić zarówno u Twoich dzieci, jak i rodzeństwa, rodziców czy dziadków. Prawdopodobieństwo pojawienia się celiakii u krewnych w pierwszej linii (rodzice, dzieci) to aż 1:6 (ponad 16%), a u bliskich w drugiej linii: 1:20. Co więcej, ryzyko wystąpienia tego schorzenia u obojga bliźniąt jednojajowych wynosi aż 75%!
Trudno jednak przewidzieć, w jaki sposób rozłożą się geny. Z tego powodu zaleca się przebadanie wszystkich członków rodziny (przede wszystkim krewnych w pierwszej linii) – nawet wtedy, gdy nie występują żadne objawy. Dzięki temu możliwe będą albo całkowite wykluczenie celiakii, albo szybka reakcja wtedy, gdy choroba się uaktywni.
Zamów badanie genetyczne na celiakie
Co zawiera nasze badanie na celiakię:
- Najszerszy zakres badania na celiakie (DQ2,2 DQ2,5 DQ8 w podjednostce α i β).
- Wynik badania już w 7 dni roboczych.
- Kurier w cenie badania dostarczy do Ciebie zestaw do samodzielnego pobrania i odbierze go po zamówieniu na stronie.
- Do wyniku badania otrzymasz pisemne zalecenia lekarskie oraz dietetyczne, a przy pozytywnym rezultacie – dodatkowo przykładowe menu bezglutenowe.
- Badanie jest bezbolesne, wykonywane z wymazu z policzka (taka próbka ma większą stabilność niż próbka krwi).
- Badanie objęte jest gwarancją próbki – każda próbka która trafi do badania jest objęta gwarancją co oznacza, że gdyby wymaz okazał się „niewystarczający” kolejny zestaw otrzymają Państwo bezpłatnie.
- W razie potrzeby masz możliwość zmówienia 30-minutowej konsultacji telefonicznej wyniku ze specjalistą z zakresu gastrologii czy dietetyki klinicznej.
- Badanie realizowane jest w certyfikowanym laboratorium genetycznym z 16-letnim doświadczeniem, w którym żaden wynik do tej pory nie został podważony.
.
Może zainteresuje Cię również: