Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Skąd bierze się choroba? Celiakia to nieprzyjemna choroba dająca objawy ze strony układu pokarmowego. Jest związana z nietolerancją glutenu, którego spożycie powoduje u chorej osoby reakcję immunologiczną. Nietolerancja glutenu daje wiele objawów, które nie zawsze są typowe — z tego powodu warto wykonać badanie genetyczne, które pozwala na wykrycie mutacji w obrębie genów, przyczyniających się do występowania schorzenia. Jak sprawdzić czy się nie toleruje glutenu? Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Ile procent ludzi nie toleruje glutenu? Czy można nabyć nietolerancję glutenu? Jak sprawdzić, czy się nie toleruje glutenu? Metodą na zdiagnozowanie celiakii jest obserwacja niepokojących objawów — bóle brzucha, zaparcia czy biegunki. U chorego może pojawiać się również osłabienie, wypadanie włosów, niedokrwistość czy nawet problemy z płodnością. Szacuje się, że nawet 90% chorych nie wie, że cierpi na nietolerancję glutenu. Badania w kierunku celiakii opierają się na testach serologicznych, histopatologii wycinka z błony śluzowej jelita cienkiego oraz testach genetycznych. Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Objawy nietolerancji glutenu nie są typowe. Wydawałoby się, że wiążą się jedynie z problemami ze strony przewodu pokarmowego — tak naprawdę choroba może dawać objawy neurologiczne, powoduje niedoskonałości skórne, niedobór witamin, osłabienie czy skłonność do nawracających infekcji. Tak szerokie spektrum objawów powoduje, że diagnostyka choroby bez specjalistycznych badań jest praktycznie niemożliwa. Ile procent ludzi nie toleruje glutenu? Prawdopodobieństwo wystąpienia nietolerancji glutenu wynosi 1:1000, natomiast choroba o skąpych, zróżnicowanych objawach może pojawiać się nawet pięciokrotnie częściej. Zdiagnozowana celiakia występuje u około 1% polskiego społeczeństwa. Na całym świecie schorzenie jest uznawane za jedną z najczęściej występujących schorzeń o podłożu genetycznym. Czy można nabyć nietolerancję glutenu? Nietolerancja glutenu to choroba autoimmunologiczna, której nie można nabyć — jest ona zdeterminowana przez geny. Wiele osób dowiaduje się o chorobie już w dorosłym życiu, dopiero wówczas pojawiają się u chorego objawy. Chorobą nie da się zarazić lub wywołać ją np. nieodpowiednią dietą — podłoże choroby tkwi w genach, zwykle dziedziczonych od najbliższych krewnych.