Badanie na nietolerancje glutenu. Jak rozpoznać i zbadać? Nietolerancje pokarmowe to plaga XXI wieku. Zanieczyszczone środowisko, wysoko przetworzone produkty spożywcze, coraz trudniej dostępna zdrowa, naturalna żywność powodują wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Bardzo często są przez nas lekceważone, ale nietolerancje pokarmowe mogą prowadzić do zaburzeń układu odpornościowego, zaburzeń hormonalnych, przewlekłego zmęczenia czy nawet chorób skóry. Najczęściej występujące nietolerancje pokarmowe to nietolerancja laktozy i glutenu. W tym artykule zajmiemy się tym drugim zagadnieniem. Jakie są badania na nietolerancje glutenu? Jaki jest czas oczekiwania na wyniki badań na nietolerancję glutenu? Co zawierają wyniki badań na nietolerancję glutenu? Kiedy powinno się zrobić badania na nietolerancję glutenu? Jakie są badania na nietolerancje glutenu? Wszelkie nietolerancje pokarmowe mają podłoże genetyczne, oznacza to, że u osób, które cierpią na nietolerancje glutenu, można zaobserwować pewne zmiany w genach, a te zmiany możemy wykryć wykonując badania DNA. Z testów DNA możemy dowiedzieć się czy istnieje ryzyko, że możemy my lub nasi krewni zachorować na celiakię. Jaki jest czas oczekiwania na wyniki badań na nietolerancję glutenu? Czas oczekiwania na wyniki badań na nietolerancję glutenu i celiakię to 7 dni. Co ważne w czasie kwarantanny, możesz zamówić pakiet badań genetycznych do domu i samodzielnie pobrać wymaz z policzka. Jest to wygodny i komfortowy sposób na badanie. Co zawierają wyniki badań na nietolerancję glutenu? W pakiecie badań genetycznych możemy uzyskać informacje na temat wszystkich genów związanych z celiakią. Czyli jeśli nie masz genów DQ2.2 i DQ2.5 oraz DQ8 oznacza to, że nie chorujesz i nie zachorujesz na celiakię. Dodatkowo, sprawdzane są dwie zmiany w genie LCT: C/T (-13910) oraz G/A (-22018), które są odpowiedzialne za nietolerancję laktozy. Razem z dokładnymi wynikami dostajesz również zalecenia lekarskie i dietetyczne. Kiedy powinno się zrobić badania na nietolerancję glutenu? Badania są zalecane wszystkim osobom, które dbają o swoje zdrowie. Trwała nietolerancja glutenu, czyli celiakia prowadzi do wyniszczenia organizmu. Jest to ciężka, przewlekła choroba. Przebieg nietolerancji glutenu jest bardzo zróżnicowany. Najczęściej jest to dyskomfort trawienny, nudności, częste biegunki, wymioty, ale czasami choroba ta występuje w ukryciu, nie dając prawie żadnych objawów. Niestety jednak, nawet jeśli nie odczuwasz żadnych objawów, choroba ta może wyniszczać powoli Twój organizm. W takim przypadku, spożycie glutenu może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania a nawet zaniku kosmków jelitowych, czego konsekwencją jest zmniejszenie wchłaniania się składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. W przypadku nietolerancji glutenu należy wyeliminować ze swojej diety wszystkie produkty, które zawierają gluten, czyli pszenicę, żyto, jęczmień. Niestety gluten bardzo często pojawia się również w produktach niezbożowych, takich jak wędliny, jogurty, przyprawy, topione sery czy śmietana, dlatego osoby, które cierpią na nietolerancje, muszą dokładnie czytać składy produktów. Dieta jest jedynym znanym lekarstwem na dolegliwości związane z nietolerancją i celiakią, dlatego bardzo ważne jest jej przestrzeganie. Zazwyczaj osoby, którym zalecana jest dieta bezglutenowa, po bardzo krótkim czasie zauważają widoczną poprawę.