Nietolerancja glutenu — częste pytania Nietolerancja glutenu polega na nie przyjmowaniu przez organizm białka, które zawarte jest w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa. Wydawać by się mogło, że są to produkty, których łatwo uniknąć w codziennej diecie. Jednak wbrew pozorom gluten nie występuje jedynie w pieczywie, a jest często dodawany m.in do parówek, pasztetów, lodów czy cukierków. Dlatego osoba, która cierpi na nietolerancję glutenu musi bardzo uważać w swojej diecie. Jakie są przyczyny nietolerancji glutenu? Kogo najczęściej dotyka nietolerancja glutenu? Gdzie zrobić badania na nietolerancję glutenu? Czy nietolerancja glutenu jest groźna? Jakie są przyczyny nietolerancji glutenu? Jedną z ważniejszych kwestii, którą trzeba poruszyć brzmi — jakie są przyczyny nietolerancji glutenu. Ogólnie rzecz ujmując konkretne przyczyny tej choroby nie zostały jeszcze do końca poznane. Naukowcy są zgodni, że może to być podłoże genetyczne. Większość osób, które przyswajają glutenu ma specyficzny układ genów. Osłabiona struktura jelita cienkiego powoduje w organizmie stan zapalny, który wprowadza dyskomfort codziennego życia. Ponadto nietolerancja glutenu może być także spowodowana innymi chorobami, stresem czy problemami z tarczycą. Kogo najczęściej dotyka nietolerancja glutenu? Kogo najczęściej dotyka nietolerancja glutenu? Najbardziej narażone są dzieci oraz osoby w podeszłym wieku. Przypadłość ta może także wystąpić u niektórych kobiet w ciąży. Gdzie zrobić badania na nietolerancję glutenu? W przypadku pojawienia się niepokojących objawów może pojawić się pytanie gdzie zrobić badania na nietolerancję glutenu? Najlepszą opcją, którą możemy wybrać jest zrobienie specjalistycznych badań w renomowanym laboratorium. Dlaczego? Nietolerancja glutenu nie jest łatwa do zdiagnozowania, a jeśli przyczyną choroby jest uwarunkowanie genetyczne — ważne jest rzetelne badanie. Czy nietolerancja glutenu jest groźna? Istnieje wiele różnych problemów pokarmowych, a czy nietolerancja glutenu jest groźna? W żadnym wypadku nie można bagatelizować, ponieważ gluten może wywołać poważne szkody w naszym organizmie, dlatego trzeba bardzo szybko go usunąć z codziennej diety.