Celiakia a łysienie plackowate
Cierpisz na łysienie plackowate? Być może masz też inną chorobę autoimmunologiczną – celiakię (trwałą nietolerancję glutenu). Nieleczona celiakia może zaostrzać objawy łysienia plackowatego a w niektórych przypadkach nawet je powodować. Co robić, żeby poprawić komfort swojego życia? Sprawdź.
Spis treści:
- Celiakia a łysienie plackowate – dlaczego współwystępują?
- Celiakia to zniszczone jelita
- Celiakia a wypadanie włosów
- Łysienie plackowate dieta? Eliminacja glutenu może cofnąć chorobę
- Nieleczona celiakia – łysienie plackowate to tylko jeden z objawów
- Celiakia a łysienie plackowate — diagnostyka celiakii trwa nawet… 12 lat!
- Test DNA na celiakię – czy masz geny odpowiedzialne za celiakię?
- Zamów badanie genetyczne na celiakie
Celiakia a łysienie plackowate – dlaczego współwystępują?
Obie te choroby mają podłoże autoimmunologiczne – pod wpływem określonych czynników organizm zaczyna atakować swoje własne tkanki. W przypadku łysienia plackowatego uszkodzeniom ulegają mieszki włosowe, co powoduje wypadanie włosów, a w przypadku celiakii – degradowane są kosmki jelitowe, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych w jelitach.
Tymczasem badania wykazują, że tego typu schorzenia często współwystępują. Związek między łysieniem plackowatym a celiakią badany jest już od 1995 roku, kiedy lekarze uznali, że test w kierunku celiakii warto wykonać u wszystkich chorych z problemem łysienia.
Nietolerancje pokarmowe – umów się na badanie
Celiakia to zniszczone jelita
Degradacja kosmków jelitowych następuje po dostarczeniu organizmowi glutenu – białka obecnego w najpopularniejszych zbożach. Te małe wypustki w jelitach są atakowane przez przeciwciała, z powodu czego nie mogą prawidłowo przyswajać składników odżywczych z pożywienia czy leków. To z kolei powoduje niedobory, niedożywienie i słabsze wchłanianie leczniczych substancji aktywnych.
Celiakia a wypadanie włosów
Jeśli cierpisz jednocześnie na łysienie plackowate i celiakię, ta druga choroba może mieć duży wpływ na Twoje zdrowie i terapię łysienia. Celiakia a wypadanie włosów — dlaczego tak się dzieje?
Zmniejszając skuteczność podawanych leków, które po prostu nie wchłaniają się prawidłowo.
Zaostrzając objawy łysienia plackowatego.
Osłabiając organizm, który nie ma siły do walki z chorobą i regeneracji mieszków włosowych.
Powodując dodatkowe nieprzyjemne i niebezpieczne dolegliwości.
Łysienie plackowate dieta? Eliminacja glutenu może cofnąć chorobę
Jeśli za Twoje kłopoty za włosami odpowiada celiakia, wyeliminowanie czynnika toksycznego (glutenu) może spowodować remisję choroby i odrost włosów.
Przykładem może być 14-letni chłopiec z łysieniem plackowatym, u którego wykryto celiakię. Przejście na dietę bezglutenową spowodowało odrost włosów zarówno na głowie, jak i na całym ciele! [1]
Reszta nie ma niestety pojęcia, że w ich jelitach toczy się niebezpieczny stan zapalny. Dlaczego? Chodzi przede wszystkim o niską świadomość dotyczącą choroby – większość osób wciąż myśli, że to zwykła alergia albo schorzenie wieku dziecięcego.
Tymczasem celiakia może uaktywnić się w każdym wieku, a ryzyko zachorowania jest znacznie wyższe u osób z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Chodzi nie tylko o łysienie plackowate, ale też m.in. reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto czy cukrzycę typu 1.
Nieleczona celiakia – łysienie plackowate to tylko jeden z objawów
Trwała nietolerancja glutenu może mieć bardzo różnorodne objawy – u każdego trochę inne. To dodatkowo utrudnia rozpoznanie, ponieważ niewielu lekarzy łączy obecne u chorych symptomy z celiakią.
Celiakia a łysienie plackowate — diagnostyka celiakii trwa nawet… 12 lat! 
To niestety bardzo niekorzystnie odbija się na całym organizmie i leczeniu łysienia plackowatego – chory narażony jest nie tylko na nieprzyjemne dolegliwości, a ponadto ma też wyższe ryzyko raka (nawet o 50%).
Nawet jeśli nie masz objawów wskazujących na celiakię, chorując na łysienie plackowate jesteś w grupie ryzyka zachorowania na to schorzenie. Warto więc rozpocząć diagnostykę jak najszybciej. Od czego zacząć?
Test DNA na celiakię – czy masz geny odpowiedzialne za celiakię?
Wykonując badanie genetyczne sprawdzisz, czy masz geny odpowiadające za trwałą nietolerancję glutenu (HLA DQ2.2 i/lub HLA DQ2.5 i/lub HLA DQ8). Ich brak umożliwia wykluczenie celiakii już po jednym badaniu, a obecność to wstęp do dalszych testów (badań biochemicznych), dzięki którym sprawdzisz aktywność choroby. Jeśli nie jest aktywna w danym momencie, dobrze co jakiś czas wykonywać badania kontrolne. Do naszych wyników dołączone są zalecenia lekarskie oraz dietetyczne ze wskazówkami dalszej diagnostyki.
Warto zdawać sobie sprawę, że choroba może uaktywnić się tylko u tych osób, które mają predyspozycje genetyczne.
Jeśli chorujesz na celiakię, leczenie opiera się na całkowitej eliminacji glutenu. Wyeliminowanie czynnika działającego toksycznie pozwala odbudować jelita – dzięki temu składniki z pożywienia czy leków znów zaczną się wchłaniać. To umożliwi zmniejszenie przykrych objawów, uniknięcie kolejnych powikłań i poprawienie terapii łysienia plackowatego.
Dietę bezglutenową najlepiej wprowadzić dopiero po wykryciu celiakii. Ważne jest też skonsultowanie jadłospisu z dietetykiem, by nie spowodować kolejnych niedoborów i uzupełnić te już powstałe.
Zamów badanie genetyczne na celiakie
Co zawiera nasze badanie na celiakię:
- Najszerszy zakres badania na celiakie (DQ2,2 DQ2,5 DQ8 w podjednostce α i β).
- Wynik badania już w 7 dni roboczych.
- Kurier w cenie badania dostarczy do Ciebie zestaw do samodzielnego pobrania i odbierze go po zamówieniu na stronie.
- Do wyniku badania otrzymasz pisemne zalecenia lekarskie oraz dietetyczne, a przy pozytywnym rezultacie – dodatkowo przykładowe menu bezglutenowe.
- Badanie jest bezbolesne, wykonywane z wymazu z policzka (taka próbka ma większą stabilność niż próbka krwi).
- Badanie objęte jest gwarancją próbki – każda próbka która trafi do badania jest objęta gwarancją co oznacza, że gdyby wymaz okazał się „niewystarczający” kolejny zestaw otrzymają Państwo bezpłatnie.
.
Może zainteresuje Cię również:
[1] H. Karakuła, I. Dzikowska, M. Dzikowski, A. Pelczarska-Jamroga, M. Próchnicki, Czy produkty zbożowe mogą być szkodliwe dla naszej skóry? Powiązania pomiędzy reakcją na gluten i zaburzeniami dermatologicznymi, „Zdrowie Dobrostan. Dobrostan i Społeczeństwo” 2013, 4, s. 126.