Celiakia w czasie ciąży Nieleczona celiakia znacząco wpływa na możliwość zajścia w ciążę, obniżając płodność kobiety nawet o 40%! Może ponadto wywoływać nieprawidłowy rozwój płodu, niską masę urodzeniową i/lub niedokrwistość dziecka, a nawet poronienia. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku celiakii organizm nie wchłania składników odżywczych. Celiakia – niedożywienie i silne osłabienie organizmu kobiety W efekcie dziecko także narażone jest na niedobory żywieniowe i nieprawidłowy rozwój. Często organizm kobiety jest zbyt słaby na utrzymanie ciąży i dochodzi do samoistnego poronienia. Dlatego wczesne rozpoznanie celiakii i całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest szczególnie ważne dla przyszłych mam. U kobiet, które nie leczyły celiakii, dziesięciokrotnie częściej dochodzi do samoistnego poronienia niż u tych kobiet, które całkowicie wyeliminowały z diety gluten. Planowanie ciąży U kobiet z nieleczoną celiakią obserwuje się zdecydowanie krótszy okres płodny, a nawet zanik miesiączki. Szacuje się, że płodność chorej kobiety może być obniżona nawet o 40%. Zauważono również, że przejście na dietę bezglutenową może w szybkim czasie pozytywnie wpłynąć na zajście w ciążę. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku mężczyzn chorych na celiakię. Zaburzenia płodności – w postaci problemów z erekcją oraz niskiej jakości nasienia – mogą mieć związek z trwałym nietolerowaniem glutenu. W związku z tym mężczyznom także zaleca się badania i wyeliminowanie z diety glutenu (jeśli chorują na celiakię). Celiakia może być przyczyną problemów z płodnością obojga partnerów i utrzymywać się w formie utajonej — niedającej objawów. To właśnie z tego powodu tak ważna jest wczesna diagnostyka przyszłych rodziców. Jak celiakia wpływa na ciążę? Celiakia powoduje, że potrzebne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze nie wchłaniają się prawidłowo, co prowadzi do niedoboru mikro- i makroelementów. Dla kobiet w ciąży szczególne zagrożenie stanowi niedobór cynku, selenu, żelaza i kwasu foliowego, ponieważ te substancje wpływają na rozwój płodu. Samo wyeliminowanie glutenu z diety to często za mało i konieczna jest dodatkowa suplementacja. Wśród kobiet chorych na celiakię, które nie wyeliminowały z diety glutenu, aż dziesięć razy częściej dochodzi do poronienia (m.in. z powodu częstej przy celiakii anemii czy obecności przeciwciał utrudniających zagnieżdżenie zarodka). Dodatkowo dieta glutenowa w takiej sytuacji niekorzystnie wpływa na rozwój dziecka i sprzyja jego niskiej masie urodzeniowej, niedokrwistości czy porodowi przedwczesnemu. Może powodować również miednicowe ułożenie płodu i upośledzać gospodarkę hormonalną. Nieleczona celiakia może również mieć wpływ na płeć dziecka. Badania Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie przeprowadzone na małej grupie kobiet wykazały, że nieleczone lub niewłaściwie leczone kobiety z celiakią częściej rodziły dziewczynki, natomiast kobiety stosujące dietę bezglutenową – chłopców. Lekarze wiążą to z tym, że zarodki żeńskie są silniejsze. Kobieta chora na celiakię ma szanse na urodzenie zdrowego dziecka! Dla zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju płodu zaleca się przejście na dietę bezglutenową co najmniej rok przed rozpoczęciem starań o dziecko oraz stosowanie diety w trakcie trwania ciąży. Wcześniej jednak przyszli rodzice powinni poddać się badaniom diagnostycznym i – jeśli to konieczne – skonsultować się ze specjalistą dietetykiem. Często sama dieta bezglutenowa nie wystarcza i konieczne jest uzupełnienie składników odżywczych przez suplementację. Po narodzinach… Celiakia – podobnie jak inne choroby genetyczne – jest dziedziczona w rodzinie. Istnieje zatem ryzyko, że dziecko chorej matki lub ojca również będzie miało predyspozycje do wystąpienia celiakii. Możliwe, że objawy nie będą występować u dziecka, ponieważ choroba przyjmie formę utajoną. Dlatego w pierwszej kolejności zaleca się przeprowadzenie badań genetycznych w kierunku celiakii. Pozwalają one potwierdzić bądź wykluczyć obecność genów charakterystycznych dla tej choroby i uniknąć biopsji jelita cienkiego. Badanie DNA pozwoli od początku życia dziecka uniknąć przykrych konsekwencji nieleczonej celiakii.