O czym należy pamiętać stosując dietę bezglutenową
Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, którą należy stosować przez całe życie. Polega ona na wyłączeniu z jadłospisu produktów spożywczych posiadających gluten. Produkty bezglutenowe to produkty, które zostały wytworzone z surowców pierwotnie niezawierających glutenu lub takie, które w wyniku zastosowania odpowiednich środków technicznych zostały go pozbawione.
Spis treści:
- Dieta bez glutenu — dla kogo jest, kto powinien stosować?
- Dieta bezglutenowa — jak powstają produkty bezglutenowe
- Dieta bezglutenowa — na czym polega, co można jeść, a czego nie?
- Celiakia dieta — produkty ze znakiem „przekreślonego kłosa”
- Dieta bez glutenu — dlaczego przed przejściem na dietę bezglutenową warto wykonać odpowiednie badania?
- Zamów badanie genetyczne na celiakie
Dieta bez glutenu — dla kogo jest, kto powinien stosować?
Bardzo “modna” w ostatnim czasie stała się dieta bezglutenowa, jednak jeśli nie masz celiakii, eliminacja tego składnika wcale nie jest zasadna!
Co więcej, eliminacja glutenu wiąże się też z niepotrzebną eliminacją niektórych składników pokarmowych, w tym błonnika, witamin i minerałów oraz może stanowić kłopot w codziennym przygotowywaniu posiłków. Nie bez powodu osoby z celiakią przebywają pod opieką dietetyka, który pomaga ułożyć wartościowy jadłospis.
Przed rozpoczęciem diety eliminującej jakikolwiek składnik ważne jest przeprowadzenie właściwych badań i postawienie diagnozy. Zyskasz informację, czy rzeczywiście dana eliminacja będzie dla Ciebie korzystna i przyniesie zamierzony efekt w postaci poprawy samopoczucia, redukcji wagi i pozbycia się dolegliwości. Jeśli masz celiakię dieta bezglutenowa będzie dla Ciebie szansą, by poczuć się lepiej i zminimalizować objawy.
Dieta bezglutenowa — jak powstają produkty bezglutenowe
Usunięcie glutenu z surowców, które posiadają go w sposób naturalny jest procesem żmudnym, skomplikowanym, wymagającym zastosowania zaawansowanej technologii. W efekcie, otrzymanie produktu, który byłby całkowicie „wolny” od szkodliwego białka jest trudne do osiągnięcia. Liczni producenci żywności doceniają go również pod względem jego właściwości. Gluten jest bowiem doskonałym emulgatorem oraz nośnikiem zapachowym. Z tego też względu znajdziemy go np. w nabiale, wędlinach, różnego rodzaju przetworach, koncentratach, napojach, słodyczach oraz przyprawach. Nie bez znaczenia pozostaje również problem produkcji, przechowywania oraz transportu produktów żywnościowych. Niejednokrotnie, w wyniku wspólnej linii produkcyjnej czy też trzymania produktów glutenowych i bezglutenowych w tych samych pomieszczeniach, dochodzi do zanieczyszczenia glutenem tych wyrobów, które teoretycznie powinny być go pozbawione.
Nietolerancje pokarmowe – umów się na badanie
Dieta bezglutenowa — na czym polega, co można jeść, a czego nie?
Z uwagi na fakt, że większość dostępnych na rynku produktów spożywczych jest mocno przetworzonych, podział żywności na „glutenową” i „bezglutenową” staje się z punktu widzenia osób cierpiących na celiakię niewystarczający. Dlatego też specjaliści, a w tym m.in. lekarze i dietetycy dzielą ją nie na dwie, a na trzy kategorie: dozwolone, ryzykowne i niedozwolone w diecie bezglutenowej.
KATEGORIA PRODUKTÓW | DOZWOLONE (nie zawierają glutenu) | RYZYKOWNE (mogą zawierać gluten) | NIEDOZWOLONE (zawierają gluten) |
PRODUKTY ZBOŻOWE | ryż, kukurydza, gryka, amarantus, tapioka, sezam, proso, quinoa(komosa ryżowa), sorgo, teff, odpowiednio oznakowane bezglutenowe produkty zbożowe (pieczywo, ciastka, makarony) | wyroby na bazie kukurydzy, ryżu i ziemniaków – płatki kukurydziane, kaszka kukurydziana, chrupki kukurydziane, popcorn, ryż dmuchany, chipsy, mąka kukurydziana i ziemniaczana, puree | pszenica (i jej odmiany: orkisz, kamut, durum), żyto, jęczmień, owies, kaszki (np. kaszka manna), wszelkie wyroby zawierające ww. zboża |
OWOCE | wszystkie owoce (świeże, mrożone) | przetwory owocowe, owoce kandyzowane i suszone, gotowe desery owocowe | wszystkie dania i przetwory owocowe zawierające gluten |
WARZYWA | wszystkie warzywa (świeże, mrożone), w tym ziemniaki, skrobia ziemniaczana | gotowe dania warzywne, przetwory warzywne (np. koncentrat pomidorowy) | wszystkie dania i przetwory warzywne zawierające gluten |
MIĘSA I RYBY | mięso i ryby (świeże i mrożone), bez żadnych dodatkowych składników | wędliny, mięso mielone, mięso paczkowane (w przyprawach lub zalewie), konserwy rybne i mięsne | mięsa i ryby panierowane |
PZRETWORY MLECZNE, JAJA | mleko świeże i UHT, śmietana, maślanka, jogurt naturalny, sery białe, sery żółte (bez dodatków), jaja | jogurty owocowe, kremy, budynie, sery topione, serki homogenizowane, sery żółte plastrowane | przetwory mleczne mogące zawierać gluten — np. jogurt z dodatkiem płatków zbożowych |
TŁUSZCZE | masło, margaryna, olej roślinny, smalec, słonina, majonezy bezglutenowe | margaryna i masło z dodatkami, smalec z dodatkami | olej pszenny |
SŁODYCZE | cukier, dżem, miód, odpowiednio oznakowane ciastka lub upieczone samodzielnie z dozwolonych składników, domowe kisiele i budynie na bazie mąki ziemniaczanej | czekolada, kremy czekoladowe, lody i sorbety, cukierki (karmelki, drażetki, dropsy), kisiel, lizaki, guma do żucia | wszystkie słodycze zawierające w składzie gluten – np. ciastka czekolada |
NAPOJE | woda mineralna, kawa naturalna, herbata, zioła, kompoty, napoje gazowane i soki (bez dodatkowych składników), napoje alkoholowe (wino, koniak, brandy, rum, wódka, piwo bezglutenowe) | napoje light, napoje kawowe (np. 2 w 1), koncentraty do przygotowania napojów kakaowych, niskiej jakości kawa rozpuszczalna, herbata aromatyzowana | kawa zbożowa i koncentraty kawy zbożowej, alkohole: piwo, whiskey |
PRZYPRAWY, DODATKI DO PIECZENIA I GOTOWANIA | sól, pieprz, ocet winny i jabłkowy, musztarda, ketchup (ze znakiem przekreślonego kłosa), drożdże świeże | ketchup, musztarda, majonez (z dodatkami), sosy sojowe, mieszanki przypraw, buliony warzywne i mięsne, proszek do pieczenia, posypki do ciast, gotowe dekoracje | sosy zawierające gluten, zakwas z mąki zawierającej gluten |
Celiakia dieta — produkty ze znakiem „przekreślonego kłosa”
Na rynku produktów żywnościowych w naszym kraju znajdziemy na szczęście coraz więcej wyrobów dedykowanych osobom chorym na celiakię, a więc wyrobów, które w swoim składzie nie zawierają glutenu. Każdy taki produkt opatrzony jest symbolem „przekreślonego kłosa”.
W przypadku pacjentów borykających się z celiakią powinien on stanowić jeden z najważniejszych kryteriów przy wyborze produktów spożywczych. Więcej o znakowaniu produktów bezglutenowych. Dowiedz się więcej na temat znakowania produktów bezglutenowych.
Dieta bez glutenu — dlaczego przed przejściem na dietę bezglutenową warto wykonać odpowiednie badania?
Być może, za namową dietetyka lub intuicyjnie, ograniczyłaś już spożywanie glutenu lub przyjmujesz preparaty, które wyciszają objawy. Myślisz więc, że badanie w kierunku celiakii (trwałej nietolerancji glutenu) nie ma sensu… To błąd! Przy celiakii konieczne jest wyeliminowanie glutenu z posiłków w 100%.
Jednak żeby to zrobić, należy przeprowadzić badania i postawić odpowiednią diagnozę. Badań krwi w kierunku celiakii nie należy wykonywać u osób, które wcześniej odstawiły gluten, gdyż wynik może wyjść fałszywie ujemny. Dla wyniku testu DNA stosowanie diety bezglutenowej nie ma jednak znaczenia. Odpowiednie badania i właściwa diagnoza dają szansę na zastosowanie odpowiedniego leczenia, które pomoże Ci pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości!
Zamów badanie genetyczne na celiakie
Co zawiera nasze badanie na celiakię:
- Najszerszy zakres badania na celiakie (DQ2,2 DQ2,5 DQ8 w podjednostce α i β).
- Wynik badania już w 7 dni roboczych.
- Kurier w cenie badania dostarczy do Ciebie zestaw do samodzielnego pobrania i odbierze go po zamówieniu na stronie.
- Do wyniku badania otrzymasz pisemne zalecenia lekarskie oraz dietetyczne, a przy pozytywnym rezultacie – dodatkowo przykładowe menu bezglutenowe.
- Badanie jest bezbolesne, wykonywane z wymazu z policzka (taka próbka ma większą stabilność niż próbka krwi).
- Badanie objęte jest gwarancją próbki – każda próbka która trafi do badania jest objęta gwarancją co oznacza, że gdyby wymaz okazał się „niewystarczający” kolejny zestaw otrzymają Państwo bezpłatnie.
.
Może zainteresuje Cię również:
Zobacz też:
Naturalne produkty bezglutenowe
Znakowanie produktów bezglutenowych
Dostępność produktów bezglutenowych