Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Skąd bierze się choroba?

Celi­akia to nieprzy­jem­na choro­ba dają­ca objawy ze strony układu pokar­mowego. Jest związana z nietol­er­ancją glutenu, którego spoży­cie powodu­je u chorej oso­by reakcję immuno­log­iczną. Nietol­er­anc­ja glutenu daje wiele objawów, które nie zawsze są typowe — z tego powodu warto wykon­ać badanie gene­ty­czne, które pozwala na wykrycie mutacji w obrę­bie genów, przy­czy­ni­a­ją­cych się do wys­tępowa­nia schorzenia.

Jak sprawdzić, czy się nie toleruje glutenu?

Metodą na zdi­ag­no­zowanie celi­akii jest obserwac­ja niepoko­ją­cych objawów — bóle brzucha, zaparcia czy biegun­ki. U chorego może pojaw­iać się również osła­bi­e­nie, wypadanie włosów, niedokr­wis­tość czy nawet prob­le­my z płod­noś­cią. Sza­cu­je się, że nawet 90% chorych nie wie, że cier­pi na nietol­er­ancję glutenu. Bada­nia w kierunku celi­akii opier­a­ją się na tes­tach sero­log­icznych, histopa­tologii wycin­ka z błony ślu­zowej jeli­ta cienkiego oraz tes­tach genetycznych.

Jakie są objawy nietolerancji glutenu?

Objawy nietol­er­ancji glutenu nie są typowe. Wydawało­by się, że wiążą się jedynie z prob­le­ma­mi ze strony prze­wodu pokar­mowego — tak naprawdę choro­ba może dawać objawy neu­ro­log­iczne, powodu­je niedoskon­ałoś­ci skórne, niedobór wit­a­min, osła­bi­e­nie czy skłon­ność do nawraca­ją­cych infekcji. Tak sze­rok­ie spek­trum objawów powodu­je, że diag­nos­ty­ka choro­by bez spec­jal­isty­cznych badań jest prak­ty­cznie niemożliwa.

Ile procent ludzi nie toleruje glutenu?

Praw­dopodobieńst­wo wys­tąpi­enia nietol­er­ancji glutenu wynosi 1:1000, nato­mi­ast choro­ba o skąpych, zróżni­cow­anych objawach może pojaw­iać się nawet pię­ciokrot­nie częś­ciej. Zdi­ag­no­zowana celi­akia wys­tępu­je u około 1% pol­skiego społeczeńst­wa. Na całym świecie schorze­nie jest uznawane za jed­ną z najczęś­ciej wys­tępu­ją­cych schorzeń o podłożu gene­ty­cznym.

Czy można nabyć nietolerancję glutenu?

Nietol­er­anc­ja glutenu to choro­ba autoim­muno­log­icz­na, której nie moż­na nabyć — jest ona zde­ter­mi­nowana przez geny. Wiele osób dowiadu­je się o choro­bie już w dorosłym życiu, dopiero wów­czas pojaw­ia­ją się u chorego objawy. Chorobą nie da się zaraz­ić lub wywołać ją np. nieod­powied­nią dietą — podłoże choro­by tkwi w genach, zwyk­le dziedz­ic­zonych od najbliższych krewnych.