Kto powinien wykonać test genetyczny na celiakię?
W diagnostyce celiakii stosuje się zasadniczo trzy metody, a są nimi badania serologiczne, biopsja jelita cienkiego oraz badania genetyczne. Z uwagi na fakt, że choroba trzewna jest schorzeniem o silnych uwarunkowaniach genetycznych (większość chorych posiada geny HLA klasy II DQ2 i DQ8), to właśnie ostatniemu z wymienionych narzędzi diagnostycznych przypisuje się obecnie ogromne znaczenie. Badanie DNA pozwoli już po pierwszym badaniu wykluczyć celiakię niemal w 100%!
Nietolerancje pokarmowe – umów się na badanie
Test DNA na celiakię warto wykonać gdy:
U pacjenta występują objawy mogące sugerować obecność celiakii – bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, spadek masy ciała, owrzodzenia jamy ustnej, niedorozwój szkliwa zębowego, zaburzenia zachowania, anemia
Pacjent choruje na takie schorzenia jak: cukrzyca typu I, schorzenia tarczycy, choroba Dühringa, zespół Downa, choroba Leśniewskiego-Crohna, bezpłodność
U któregoś z członków rodziny pacjenta wykryto już wcześniej celiakię
Zastosowanie innych metod diagnostycznych nie dało jednoznacznego wyniku
Zalety testu DNA w kierunku celiakii
Wysoka skuteczność – za pomocą badania genetycznego można z niemal 100% pewnością wykluczyć celiakię lub z dużym prawdopodobieństwem potwierdzić jej obecność
Pobór próbki (wymazu z policzka) jest całkowicie bezpieczny, bezbolesny i można go przeprowadzić w domu
W niektórych sytuacjach badanie DNA pozwala na uniknięcie biopsji jelita cienkiego
Jeśli masz pytania dotyczące testu DNA w kierunku celiakii, zapraszamy do kontaktu z nami!