Jak leczyć celiakię? Celiakia (choroba trzewna) to trwała nietolerancja glutenu, który działa toksycznie na chorego i powoduje wyniszczenie organizmu. Jedynym sposobem na powstrzymanie choroby jest ścisła dieta bezglutenowa. Tylko wyeliminowanie glutenu z diety pozwoli „leczyć” celiakię. Jest tylko jeden lek na celiakie Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która powoduje u chorego po spożyciu glutenu (białko zbóż) wytwarzanie przeciwciał niszczących kosmki jelitowe. Aby temu zapobiec należy bezwzględnie wyeliminować z diety gluten, tylko w taki sposób pacjent może sobie pomóc. Dieta bezglutenowa to jedyny lek na celiakię. Nie da się jej leczyć żadnymi lekami farmakologicznymi a na efekty diety bezglutenowej trzeba zazwyczaj trochę poczekać. Należy przy tym pamiętać, że dietę bezglutenową należy stosować całe życie i niestety nie można wyleczyć się z celiakii, ponieważ to choroba genetyczna. Zatem leczenie celiakii — ma na celu zapobieganie wystąpieniu jej objawów. Dzięki diecie bezglutenowej celiak uniknie niebezpiecznych konsekwencji nieleczonej celiakii i odbuduje zniszczone kosmki jelitowe. W celiakii istnieje zbyt wiele czynników sprawczych, by ją leczyć farmakologicznie – uważa dr n. med. Krzysztof Borski z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu Dieta bezglutenowa ma wiele zalet: — chroni przed dalszym rozwojem choroby — niweluje objawy celiakii - pomaga odbudować kosmki jelitowe — zapobiega wystąpieniu poważnych konsekwencji nieleczonej celiakii w tym: anemia, komplikacje ciążowe — wspomaga leczenie cukrzycy — wspomaga leczenie Hashimoto — zapobiega poronieniom wywołanym celiakią - zapobiega nowotworom Enzymy rozkładające gluten nie leczą celiakii Na Wyspach Brytyjskich dostępne są w sprzedaży enzymy rozkładające gluten. Reklamuje się je jako remedium na skutki spożywania glutenu u celiaków. Według producentów, chory z celiakią może spożywać wszystkie produkty, a następnie wystarczy, że zażyje reklamowany enzym. Niestety nie jest to lek na celiakię. W ten sposób można wyłącznie uniknąć skutków gastrycznych celiakii, ale choroba będzie rozwijała się dalej. Również w opinii specjalistki dr inż. Joanna Rachtan – Janickiej z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz członkini Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, nie jest to najlepsze rozwiązanie: Taki enzym może sprawić, że po zjedzeniu glutenu nie pojawią się przykre objawy, ale i tak dojdzie do złuszczenia się kosmków w jelicie cienkim – ostrzegała dr inż. Rachtan-Janicka Dlaczego nieleczona celiakia powoduje inne poważne choroby? Pacjent z celiakią nie toleruje glutenu czyli białka zbóż (pszenica, żyto, owies…), który jest dla niego toksyczny. Powoduje bowiem wytwarzanie przeciwciał tTG i EmA, które zamiast zwalczać wirusy i bakterie – niszczą błonę jelita cienkiego, dokładniej kosmki jelitowe. Jest to niebezpieczne, ponieważ to właśnie z jelita cienkiego „pochodzi” odporność organizmu. Proces niszczenia kosmków doprowadza do ich zaniku, cop w efekcie uniemożliwia pełne wchłanianie substancji odżywczych pochodzących z pożywienia. Skutkuje to licznymi niedoborami i związanymi z tym komplikacjami zdrowotnymi w tym: — obniżenie odporności — biegunka — zatwardzenie — zaburzenia menstruacji — problemy z erekcją — nowotwór Diagnozowanie celiakii Celiakia czyli choroba trzewna ma podłoże autoimmunologiczne i jest dziedziczona rodzinnie. To znaczy, że jeśli któreś z rodziców jest chore to najprawdopodobniej ich dziecko także. Podobnie, jeśli najpierw zdiagnozowano chorobę u dziecka — rodzice powinni także przeprowadzić badania na celiakie. Według zaleceń Europejskiego Stowarzyszenia Pediatrii, Gastrologii, Hepatologii i Żywienia (ESPGHAN) — najlepiej rozpocząć diagnozowanie celiakii od testu DNA. Badanie genetyczne na celiakie pozwoli jednoznacznie wykluczyć chorobę lub będzie wskazaniem do dalszej diagnostyki. Kolejnym krokiem powinno być badanie serologiczne w kierunku przeciwciał tTG i EmA. Jeśli oba wyniki będą swoiste, lekarz może odstąpić od wykonania biopsji jelita cienkiego. Ogromną wartością badania DNA jest możliwość diagnozy celiakii u pacjentów, którzy już są na diecie bezglutenowej. W przeciwieństwie do tradycyjnych badań krwi, które wymagają spożywania glutenu przez min. 3 miesiące przed pobraniem krwi. Wypowiedzi specjalistów zaczerpnięte ze strony: http://bezglutenowamama.pl/nie-kupujcie-enzymow-rozkladajacych-gluten/#more