W ciągu kilku ostat­nich lat moż­na było zaob­ser­wować nagły wzrost zain­tere­sowa­nia dietą bezg­lutenową. Jed­nak czy zawsze ma ona sens? Co warto o niej wiedzieć? Kto powinien ją stosować i jak powin­na wyglą­dać? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Dieta bezg­lutenowa — co warto o niej wiedzieć?
Kto powinien wprowadz­ić dietę bezglutenową?
Dieta bezg­lutenowa — jak powin­na wyglądać?
Dieta bezg­lutenowa w celiakii

Dieta bezglutenowa — co warto o niej wiedzieć?

Gluten jest mieszan­iną białek — gluteiny i gli­a­dyny. Zna­j­du­je się on zarówno w pro­duk­tach nat­u­ral­nych, jak i przetwor­zonych. Należą do nich przede wszys­tkim pro­duk­ty zbożowe: zaw­ier­a­jące pszenicę, żyto lub jęczmień. Diety bezg­lutenowej nie powin­no się stosować samodziel­nie, bez kon­sul­tacji z lekarzem i wyko­na­nia niezbęd­nych badań spec­jal­isty­cznych, ponieważ nieu­miejęt­nie prowad­zona dieta elim­i­na­cyj­na może prowadz­ić do niedoborów wit­a­min z grupy B (B1, B2, B3, B9) i błon­ni­ka, a także prowadz­ić do rozwinię­cia się nieceli­akalnej nad­wrażli­woś­ci na gluten u osób, które wcześniej nie cier­pi­ały na tę przypadłość.

Kto powinien wprowadzić dietę bezglutenową?

Dietę bezg­lutenową powin­ny stosować oso­by cier­piące na takie choro­by jak:

Należy pamię­tać, że dieta bezg­lutenowa powin­na być rozpoczę­ta wyłącznie po kon­sul­tacji z lekarzem.

Dieta bezglutenowa — jak powinna wyglądać?

Dieta bezg­lutenowa pole­ga na elim­i­nacji glutenu z wszel­kich spoży­wanych pokar­mów. Pod­stawę jadłospisu powin­ny stanow­ić warzy­wa, owoce, kasze bezg­lutenowe, świeże mię­so, ryby oraz jaj­ka. Nie należy stosować nad­miernej iloś­ci gotowych pro­duk­tów bezg­lutenowych, ponieważ jest to żywność wysoce przetwor­zona, w związku z czym pozbaw­iona dużej iloś­ci wartoś­ciowych skład­ników odżywczych. 

Dieta bezglutenowa w celiakii

Oso­by chore na celi­ak­ię muszą doży­wot­nio stosować rygo­rysty­czną dietę bezg­lutenową. Nawet najm­niejsze iloś­ci glutenu powodu­ją nieod­wracalne w skutkach zmi­any w obrę­bie kosmków jeli­towych, prowadząc do uciążli­wych zaburzeń wchła­ni­a­nia skład­ników pokar­mowych, dlat­ego żadne odstępst­wa od diety nie są dozwolone.