Zain­tere­sowanie pro­duk­ta­mi bezg­lutenowy­mi nieustan­nie rośnie. Kogo jed­nak doty­czy prob­lem nietol­er­ancji glutenu i kiedy warto wykon­ać testy na gluten? Jakie rodza­je testów na gluten wys­tępu­ją i gdzie moż­na je wykon­ać? Odpowiadamy na kluc­zowe pytania.

Testy na gluten — kiedy warto wykonać?
Jakie są rodza­je testów na gluten?
Kto powinien wykon­ać testy na gluten?
Testy na gluten — gdzie wykonać?

Testy na gluten — kiedy warto wykonać?

Naj­groźniejszym zaburze­niem związanym z gluten­em jest celi­akia — autoim­muno­log­icz­na choro­ba prowadzą­ca do nieod­wracal­nego zaniku kosmków jeli­towych. U chorego po spoży­ciu glutenu dochodzi do roz­wo­ju stanu zapal­nego w błonie ślu­zowej jeli­ta cienkiego, co prowadzi do zaburzeń wchła­ni­a­nia skład­ników odży­w­czych. W takim wypad­ku pier­wszy­mi objawa­mi jakie wys­tępu­ją, są bóle brzucha, biegun­ki, wzdę­cia. Warto wtedy wdrożyć jak najszyb­szą diag­nos­tykę, która umożli­wi naty­ch­mi­as­tową reakcję w postaci wprowadzenia odpowied­niej diety.

Jakie są rodzaje testów na gluten?

Najbardziej skutecznym badaniem nietol­er­ancji glutenu jest badanie gene­ty­czne. Za celi­ak­ię odpowia­da jeden z kilku genów — HLA: DQ2,2 DQ2,5, DQ8. Diag­nos­ty­ka gene­ty­cz­na umożli­wia wykrycie mutacji w nich i określe­nie ryzy­ka zachorowa­nia na celi­ak­ię. Pozy­ty­wny wynik tes­tu jest wskazaniem do bada­nia sero­log­icznego z krwi — określa się w nim całkow­ity poziom prze­ci­w­ci­ał IgA, prze­ci­w­ci­ała anty-tTG w klasie IgA, prze­ci­w­ci­ała EMA w klasie IgA oraz prze­ci­w­ci­ała anty-DPG w klasie IgA (u dzieci poniżej 2 roku życia).
Możli­we jest również wyko­nanie biop­sji jeli­towej, gdy wynik bada­nia prze­ci­w­ci­ał jest niejed­noz­naczny lub konieczne jest określe­nie zaawan­sowa­nia choroby.
W przy­pad­ku alergii lub nad­wrażli­woś­ci na gluten, wykonu­je się bada­nia aler­go­log­iczne lub testy na nietol­er­anc­je pokar­mowe IgE i IgG.

Kto powinien wykonać testy na gluten?

Wskazanie do wyko­na­nia testów na nietol­er­ancję glutenu mają oso­by, które zaob­ser­wowały u siebie takie objawy jak bóle brzucha, nud­noś­ci, biegun­ki, wzdę­cia, zmi­any skórne, skur­cz oskrzeli wod­nisty katar, zwięk­szona męc­zli­wość czy zmi­any zachowa­nia, w szczegól­noś­ci jeśli wys­tępu­ją w niedługim cza­sie po spoży­ciu pokar­mów zaw­ier­a­ją­cych gluten. 

Testy na gluten — gdzie wykonać?

Testy na gluten moż­na wykon­ać w niemal każdym lab­o­ra­to­ri­um anal­i­ty­cznym. Wyko­nanie badań warto skon­sul­tować z lekarzem. Cena badań gene­ty­cznych wynosi ok. 300–500zł, bada­nia sero­log­iczne to koszt ok. 250zł. W przy­pad­ku biop­sji jeli­ta, cena może oscy­lować w okoli­cach 350zł. Naj­tańszą opcją jest wyko­nanie aptecznego tes­tu na nietol­er­ancję glutenu — jego koszt to ok. 50zł.