Zainteresowanie produktami bezglutenowymi nieustannie rośnie. Kogo jednak dotyczy problem nietolerancji glutenu i kiedy warto wykonać testy na gluten? Jakie rodzaje testów na gluten występują i gdzie można je wykonać? Odpowiadamy na kluczowe pytania. Testy na gluten — kiedy warto wykonać? Jakie są rodzaje testów na gluten? Kto powinien wykonać testy na gluten? Testy na gluten — gdzie wykonać? Testy na gluten — kiedy warto wykonać? Najgroźniejszym zaburzeniem związanym z glutenem jest celiakia — autoimmunologiczna choroba prowadząca do nieodwracalnego zaniku kosmków jelitowych. U chorego po spożyciu glutenu dochodzi do rozwoju stanu zapalnego w błonie śluzowej jelita cienkiego, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. W takim wypadku pierwszymi objawami jakie występują, są bóle brzucha, biegunki, wzdęcia. Warto wtedy wdrożyć jak najszybszą diagnostykę, która umożliwi natychmiastową reakcję w postaci wprowadzenia odpowiedniej diety. Jakie są rodzaje testów na gluten? Najbardziej skutecznym badaniem nietolerancji glutenu jest badanie genetyczne. Za celiakię odpowiada jeden z kilku genów — HLA: DQ2,2 DQ2,5, DQ8. Diagnostyka genetyczna umożliwia wykrycie mutacji w nich i określenie ryzyka zachorowania na celiakię. Pozytywny wynik testu jest wskazaniem do badania serologicznego z krwi — określa się w nim całkowity poziom przeciwciał IgA, przeciwciała anty-tTG w klasie IgA, przeciwciała EMA w klasie IgA oraz przeciwciała anty-DPG w klasie IgA (u dzieci poniżej 2 roku życia). Możliwe jest również wykonanie biopsji jelitowej, gdy wynik badania przeciwciał jest niejednoznaczny lub konieczne jest określenie zaawansowania choroby. W przypadku alergii lub nadwrażliwości na gluten, wykonuje się badania alergologiczne lub testy na nietolerancje pokarmowe IgE i IgG. Kto powinien wykonać testy na gluten? Wskazanie do wykonania testów na nietolerancję glutenu mają osoby, które zaobserwowały u siebie takie objawy jak bóle brzucha, nudności, biegunki, wzdęcia, zmiany skórne, skurcz oskrzeli wodnisty katar, zwiększona męczliwość czy zmiany zachowania, w szczególności jeśli występują w niedługim czasie po spożyciu pokarmów zawierających gluten. Testy na gluten — gdzie wykonać? Testy na gluten można wykonać w niemal każdym laboratorium analitycznym. Wykonanie badań warto skonsultować z lekarzem. Cena badań genetycznych wynosi ok. 300–500zł, badania serologiczne to koszt ok. 250zł. W przypadku biopsji jelita, cena może oscylować w okolicach 350zł. Najtańszą opcją jest wykonanie aptecznego testu na nietolerancję glutenu — jego koszt to ok. 50zł.