Przepisy na bezglutenowe potrawy.
Kasza jaglana z rodzynkami i owocami»
Płatki ryżowe z owocami»
Bezglutenowe pancakes»
Kotlet z kurczaka»
Kotlety rybne»
Kurczak z quinoa »
Zupa marchewkowo – kokosowa »
Zupa groszkowa »
Pączki»
Kokosowe kuleczki »
Ciasto ze śliwkami i bezą »
.
ŚNIADANIA
Bezglutenowe pancakes
Składniki:
330 g mąki ryżowej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
120 g gęstego jogurtu naturalnego
350 ml mleka
30 g cukru trzcinowego
4 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielamy do białek, a białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną masę, dodajemy jogurt i mleko i znów miksujemy do momentu wymieszania się wszystkich składników. Następnie dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i olej.- utworzona masa powinna być raczej gęsta. Do ciasta dodajemy najpierw 1 łyżkę piany z białek i delikatnie mieszamy, by następnie dodać resztę piany i również delikatnie wymieszać. Placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników z odrobiną oleju. Ciasto nakładamy łyżką, a następnie rozprowadzamy po całej patelni. Pankakes smażymy na średnim ogniu z obu stron do momentu pojawienia się pęcherzyków na powierzchni. Do gotowych placków możemy dodać dżem lub miód.
Źródło: durszlak.pl .
Kasza jaglana z rodzynkami i owocami
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka mleka
pół pomarańczy
pół banana
garść rodzynek
miód
Sposób przygotowania
Kaszę przesypać na sitko i przelać wrzącą wodą. Mleko z kaszą z kaszą poprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu, do momentu aż kasza wchłonie mleko. Tak ugotowaną kaszę przełóż do naczynia, dodaj plasterki banana, kawałki pomarańczy, rodzynki oraz odrobinę miodu.
Źródło: przepisybezglutenowe.pl .
Płatki ryżowe z owocami
Składniki:
szklanka płatków ryżowych
mleko roślinne
jabłko
banan
sezam
siemię lniane (mielone)
sok z bzu, miód z mniszka lekarskiego lub syrop klonowy
migdały, orzechy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Płatki przesypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem roślinnym, dodajemy sezam i mieszamy trzymając na małym ogniu. Dorzucamy pokrojone kawałki banana, jabłka oraz siemię lniane. Po wyłożeniu do naczynia polewamy miodem lub syropem klonowym.
Źródło: durszlak.pl .
OBIADY/ DANIA GŁÓWNE
Kotlet z kurczaka
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 posiekane łyżki natki pietruszki
dag startego żółtego sera
2 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki majonezu
olej
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy starty, żółty ser, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dodajemy 2 całe jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na patelnie łyżką formując kotleciki i smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru.
Źródło: www.kuchniabezglutenowa.pl .
Kotlety rybne
Składniki:
500 g fileta z ryby ze skórą lub ok. 600 g tuszy
500 g ziemniaków (zważonych po obraniu)
mały pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soku z cytryny
1 jajko
mielone siemię lniane do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
cytryna
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj oliwą, solą, włóż do durszlaka i przykryj folią aluminiową. Jeśli masz tuszę ryby, możesz pokroić ją na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotuj wodę, a obrane ziemniaki pokrój na 4 części i wrzuć do osolonego wrzątku. Na garnku z ziemniakami umieść durszlak z rybą i gotuj przez ok. 15–20 minut. Przełóż rybę na talerz i pozostaw do przestygnięcia. Ziemniaki ubij tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, a następnie zostaw do ostudzenia. Po ok. 30 minutach obierz rybę ze skóry i bardzo dokładnie usuń ości. Rybę dodaj do ziemniaków i dorzuć: posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, roztrzepane jajko oraz sok z cytryny, a następnie starannie wymieszaj. Uformuj kotleciki dłonią (ok. jedna czubata łyżka masy na jeden kotlecik) i obtocz siemieniem lnianym. Odstaw na 1–2 godziny do lodówki, przykrywając folią spożywczą. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym (ok. 4 minuty z każdej strony). Przed podaniem skrop je sokiem z cytryny. Kotleciki najlepiej smakują z kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami.
Źródło: bezokruszka.pl
Kurczak z quinoa
Składniki:
200 g piersi kurczaka
1 duża papryka
1 duża cebula
1 marchewka
2 puszki krojonych pomidorów
200 g czerwonej kaszy quinoa (komosa ryżowa)
zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę (niezbyt drobno) Wrzucić paprykę i cebulę na tłuszcz i trzymać na patelni do zeszklenia się cebuli, a następnie dorzucić kurczaka i usmażyć. Pokroić obraną marchewkę w bardzo cienkie plastry. Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać marchewkę, dwie puszki krojonych pomidorów oraz przyprawy, zmieszać wszystkie składniki. Od momentu zagotowania odczekać ok. 10 min, po czym dorzuć quinoę. Gotować przez kolejne 20 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Quinoa nie zmięknie całkowicie, tak jak inne kasze, niemniej jednak po 20 minutach gotowania na pewno będzie już dobra.
Źródło: przepisybezglutenowe.pl
Zupa marchewkowo – kokosowa
Składniki:
0,5 kg marchewek (umytych i obranych)
400 ml wywaru warzywnego (może być mniej jeśli zupa ma być gęstsza)
mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
przyrawy — może być mieszanka garam masala, lub ‘libańską’, która zawiera: w cynamon, goździki, czarny pieprz, suszony imbir, gałka muszkatałowa, korzennik lekarski oraz sproszkowana kolendra
2 posiekane ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru drobno startego (ok. 2/3 cm)
3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
W rondlu na oliwie lekko podsmażyć czosnek i imbir, a następnie dodać przyprawy (ok. 1 duża łyżka) i jeszcze chwilę podsmażać. Do rondla wrzucić marchewki pokrojone na mniejsze kawałki, zalać wywarem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, zmiksować, włożyć ponownie do garnka, wlać mleko kokosowe, wymieszać i lekko podgotować. Można dodać świeżą kolendrę lub pietruszkę.
Źródło: wielkiezarcie.com
Zupa groszkowa
Przepis na 2–3 porcje.
Składniki:
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
1 l bulionu warzywnego (możesz dać mniej, aby zupa była gęstsza)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1½ łyżeczki suszonej mięty lub listki oberwane z 1 gałązki świeżej mięty
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
oliwa do skropienia
pietruszka
Zupa najlepiej smakuje z bezglutenowym tostem lub waflem ryżowym podanym z twarogiem.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać łyżkę oleju i dodać pokrojoną cebulę. Następnie smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebula powinna zmięknąć, ale nie zarumienić się. Dodać drobno pokrojony czosnek, gałkę muszkatołową i miętę oraz smażyć ok. 1 minutę, bez przerwy mieszając. Wsypać mrożony groszek, wlać bulion, wymieszać i zagotować. Należy gotować na średnim ogniu ok. 10–12 minut. Zdjąć z ognia, dodać soli, pieprzu, a potem zmiksować zupę blenderem. Zupa jest najsmaczniejsza po minimum 2–3 godzinach od ugotowania. Danie najlepiej podawać gorące, skropione oliwą z oliwek i posypane natką pietruszki.
Źródło: bezokruszka.pl
DESERY
Pączki
Składniki:
0,5 kg uniwersalnej mąki bezglutenowej
1 szklanka mleka
5 dag cukru
8 żółtek lub (1 całe jajo i 7 żółtek)
7 dag masła lub margaryny ( roztopionej i ostudzonej)
5 dag świeżych lub 1 opakowanie suszonych drożdży instant (np. Oetkera)
3 łyżki spirytusu (lub 5–6 łyżek wódki)
sok i skórka otarta z cytryny lub duży cukier wanilinowy (uwaga-trzeba przeczytać czy nie zawiera mąki!) – dla aromatu
marmolada na nadzienie wg uznania (powidła śliwkowe, konfitura z róży, marmolada z dodatkiem róży itp)
lukier lub cukier puder do posypania
740 g smalcu do smażenia lub 1 litr oleju
Sposób przygotowania:
Robimy rozczyn z drożdży z łyżką cukru, 20 dag mąki i mleka, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż na powierzchni pojawią się bąbelki). Jeśli używamy drożdży suchych wsypujemy je od razu do mąki. Ucieramy jajo i żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus (podczas smażenia alkohol wyparuje). Wyrabiamy mikserem przez 3–4 minuty. Wlewamy masło (lub margarynę) i jeszcze chwilę wyrabiamy. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, rozklepujemy lekko w dłoni, nakładamy małą łyżeczkę nadzienia, dokładnie zlepiamy, układamy na papierze do pieczenia posmarowanym olejem (aby łatwo dały się odkleić) i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas rośnięcia zależy od temperatury w pomieszczeniu i waha się od 20 do 40 minut. Gdy pączki podwoją swoją objętość, przystępujemy do smażenia.
W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz, przykręcamy gaz i wkładamy pączki w takiej ilości, aby mogły swobodnie pływać. Tłuszcz cały czas musi delikatnie wrzeć. Gdy pączki zrumienią się z jednej strony, przewracamy je i czekamy aż druga strona się zrumieni. Przed zakończeniem smażenia można sprawdzić na jednym pączku, czy jest usmażony w środku. Wyjmujemy i układamy na papierze, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Usmażone pączki można również nadziewać po usmażeniu, za pomocą szprycy do dekoracji tortów.
Pączki można polukrować i obsypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką z pomarańczy lub posypać cukrem pudrem.
Źródło: celiakia.pl
Kokosowe kuleczki
Składniki:
1,5 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki masła
1- 2 łyżki masła orzechowego
1/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (sprawdzić skład!)
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe podsmażyć na połowie masła, do uzyskania złotego koloru. Ostudzić. Podsmażone wiórki utrzeć mikserem wraz z resztą masła, masłem orzechowym i cukrem waniliowym. Powoli dodawać mleko w proszku do uzyskania miękkiej plastycznej masy. Lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Można na koniec obtoczyć kuleczki w wiórkach kokosowych lub w mleku w proszku.
Źródło: www.celiakia.pl
Ciasto ze śliwkami i bezą
Składniki:
6 jajek (białka z 3 jajek odłożyć na pianę na wierzch ciasta)
¾ szklanki cukru (oraz 1/2 szklanki cukru do piany)
3 szklanki mąki (po jednej szklance mąki owsianej bezglutenowej, ziemniaczanej i ryżowej)
2/3 szklanki oleju lub 1 kostka margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1,5 kg śliwek, ale mogą być też inne owoce, np.: jabłka, truskawki, wiśnie, truskawki (soczyste owoce wcześniej należy zasypać cukrem i zlać
wytworzony sok)
cynamon lub inne przyprawy pasujące do szarlotki lub piernika
bułka tarta bezglutenowa
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Jajka (6 żółtek i 3 białka) ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej (jak do majonezu), cały czas ubijać. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do dużej formy natłuszczonej i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi (żeby owoce nie zatonęły i nie powstał zakalec). Wyłożyć owoce, a następnie posypać wybraną przez siebie przyprawą. Ubić sztywną pianę z 3 białek i 1/2 szklanki cukru, pokryć nimi owoce i wyrównać. Piec ok. 1 godziny w nagrzanym do 175°C piekarniku (z termoobiegiem) Przed wyciągnięciem ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest odpowiednio upieczone i ewentualnie pozostawić jeszcze na ok. 10 minut.
Źródło: celiakia.pl