Znakowanie produktów bezglutenowychSposób oznaczania produktów żywnościowych przeznaczonych dla osób chorujących na celiakię został bardzo dokładnie uregulowany przepisami z 1 stycznia 2012 roku. Obecność tych zapisów ma pomóc pacjentom ze zdiagnozowaną chorobą trzewną w dobieraniu odpowiednich dla nich wyrobów spożywczych.Producenci żywności mają obowiązek zamieszczania na opakowaniach wykazu wszystkich substancji wchodzących w skład danego produktu, w tym także glutenu.Czym jest produkt bezglutenowy?Wyrażeniem „produkt bezglutenowy” powinno się opisywać tylko te produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg.Środek spożywczy, w którym ilość glutenu nie przekracza 100 mg/ kg powinien być już jednak oznaczany jako „produkt o niskiej zawartości glutenu”. W przypadku wyrobów normalnego spożycia informacja „produkt bezglutenowy” może znajdować się w dowolnym miejscu na opakowaniu – przeważnie przy składzie. W przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego informacja ta może zostać wpleciona w nazwę produktu, np. „ciastka bezglutenowe”, „chleb wiejski bezglutenowy”.Symbol „przekreślonego kłosa”Większość producentów żywności oznacza wytwarzane przez siebie produkty bezglutenowe symbolem „przekreślonego kłosa”, przy czym oznaczenia te mogą występować w różnych wersjach. Nie jest to oczywiście jedyny symbol graficzny stosowany przez producentów żywności bezglutenowej.Umiejętne czytanie informacji znajdujących się na opakowaniach różnych środków spożywczych jest niezmiernie istotne w przypadku wszystkich osób chorujących na celiakię.Zobacz też: Czym jest celiakia Dieta bezglutenowa