Jak sprawdzić alergię na gluten? Gluten to składnik niektórych zbóż (w tym żyta, pszenicy czy jęczmienia), który u coraz większej części społeczeństwa powoduje nietolerancje pokarmowe czy alergię. Jest składową białka. Powoduje wiele objawów m.in. ze strony przewodu pokarmowego. W jaki sposób najlepiej sprawdzić czy występuje? Testy na gluten — zacznij od badań genetycznych Testy na gluten – jak wygląda badanie genetyczne? Testy na gluten — słabe strony testów serologicznych Testy na gluten – biopsja jelitowa to jedna z możliwości wykonania badań Testy na gluten — zacznij od badań genetycznych Pierwszym etapem przy podejrzeniu, że może występować nietolerancja glutenu, jest przeprowadzenie testów. Za obecność składnika odpowiadają geny DQ2,2, DQ2,5 oraz DQ8, które są do wykrycia w DNA. Wystąpienie przynajmniej jednego z nich może wskazywać na chorobę. Wówczas przeprowadza się kolejne badanie, które pozwala potwierdzić lub wykluczyć alergię na gluten. Testy na gluten – jak wygląda badanie genetyczne? Test na gluten można wykonać zarówno w punkcie pobrać w placówce medycznej, jak i w domu. Polega na pobraniu materiału genetycznego z jamy ustnej (wewnętrzna strona policzka) za pomocą specjalnej szpatułki. Następnie umieszcza się ją w specjalnym preparacie i przekazuje do laboratorium. Na wyniki należy poczekać do 2 tygodni. Przed badaniem nie trzeba się specjalnie przygotowywać, należy tylko pamiętać, by na godzinę przed testem unikać jedzenia (w tym cukierków, gum czy lizaków), palenia papierosów oraz picia kolorowych napojów (także kawy oraz herbaty). Można natomiast pić wodę, najlepiej niegazowaną. Testy na gluten — słabe strony testów serologicznych Testy serologiczne na gluten mają kilka wad. Jeżeli w organizmie jest infekcja lub choroby hepatologiczne (wątroby) wynik może być zafałszowany — w kierunku pozytywnego. Przed badaniem nie należy zmieniać diety, celowo ograniczając gluten lub będąc w trakcie diety bezglutenowej, ponieważ to również wpływa na poprawność testu. Badanie w początkowym stadium pojawienia się nietolerancji na gluten także może wskazać wynik negatywny. Wówczas, w przypadku utrzymywania się objawów, konieczne jest powtórne wykonanie testu. Testy na gluten – biopsja jelitowa to jedna z możliwości wykonania badań Jednym ze sposobów dokładnej oceny tolerancji organizmu na gluten jest również biopsja jelita cienkiego. Jest to metoda inwazyjna, która dzięki ocenie stanu kosmków jelitowych umożliwia stwierdzenie wpływu glutenu na organizm. Jeżeli są uszkodzone zmniejsza się ich możliwość absorbcji składników odżywczych. Powoduje to niedobory witamin oraz minerałów, które mogą dawać objawy chorobowe.