Gluten — co należy o nim wiedzieć przygotowując się do testu genetycznego? Gluten jest mieszaniną białek i wchodzi w skład około 90% produktów spożywczych. Przeważnie znajduje się w produktach zbożowych takich jak pszenica czy jęczmień. Wybór badania, które potwierdzi nietolerancję glutenu, jest istotny, gdyż nieleczona celiakia może doprowadzić do zmian nowotworowych oraz problemów z płodnością. Jak przygotować się do badania? Badania na gluten — czym jest nietolerancja glutenu? Badania na gluten — pierwszy krok to badanie genetyczne na nietolerancję glutenu Badania na gluten – badania serologiczne i biopsja jelita Badania na gluten – dlaczego warto wykonać badanie genetyczne i jak się przygotować? Badania na gluten — czym jest nietolerancja glutenu? Nietolerancja glutenu jest chorobą genetyczną. Wyróżniono trzy typy podatności na gluten. Są to celiakia, alergia na pszenicę oraz alergia na gluten bez występowania objawów jak w celiakii. Podatnymi na tę chorobę są przede wszystkim posiadacze minimum jednego z genów (HLA: DQ2,2, DQ2,5, DQ8). Podczas nietolerancji glutenu dochodzi do reakcji autoimmunologicznej organizmu poprzez degradację kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za absorpcję substancji odżywczych. Nawet 60% dorosłego społeczeństwa może być podatna na nietolerancję glutenu. Główne objawy to m.in.: bóle brzucha, zaparcia i wzdęcia czy wysypki. Badania na gluten — pierwszy krok to badanie genetyczne na nietolerancję glutenu W związku z tym iż celiakia jest chorobą genetyczną, badanie na gluten o takim podłożu jest jedynym mogącym w pełni potwierdzić pozytywny wynik choroby. Badania genetycznie nie mają ograniczeń ze względu na wiek, czy stan zdrowia pacjenta, dietę oraz stadium choroby. Badania pod kątem obecności genów HLA: DQ2,2 (obecnego u 90%-95% chorych) oraz HLA:DQ8 (u około 10%) w przypadku negatywnego wyniku oznacza z niemalże stuprocentową pewnością brak podatności na gluten. Badania na gluten – badania serologiczne i biopsja jelita Kolejnym krokiem jest wykonanie badania krwi na przeciwciała. Badanie na gluten wykonuje się w przypadku pozytywnego wyniku testu genetycznego. Badanie krwi ma za zadanie sprawdzić, czy choroba jest aktywna. W tym czasie nie wolno stosować diety bezglutenowej, bo może to zafałszować wynik badania. Cześć pacjentów nie posiada jednak koniecznych przeciwciał. Wówczas stosuje się biopsję jelita cienkiego, oceniając kosmki jelitowe i stopień wchłanialności substancji odżywczych. Jest to ostateczna droga do potwierdzenia obecności celiakii. Badania na gluten – dlaczego warto wykonać badanie genetyczne i jak się przygotować? Badania genetyczne dają najszersze spektrum możliwości potwierdzenia nietolerancji glutenu. Badanie na gluten przeprowadza się poprzez pobranie wymazu z policzka. Jest bezbolesne i może być wykonane samodzielnie w domu. Na godzinę przed pobraniem próbki nie wolno spożywać pokarmów ani palić papierosów. Żucie gumy i mycie zębów również nie jest zalecane. W tym czasie można pić jedynie wodę.