Celiakia a kosmetyki
Część kosmetyków (np. kremy) zawiera w swoim składzie proteiny pszenicy i inne białka zbożowe. Kosmetyki, które zawierają gluten nie są specjalnie znakowane. Czy ich skład może mieć istotne znaczenie dla osób chorych na celiakię?
Gluten w kosmetykach? – Na czym polega celiakia?
Celiakia jest trwałą nietolerancją glutenu – białka, które występuje w najpopularniejszych zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu. Bez wątpienia jest ona najpoważniejszą nietolerancją pokarmową, gdyż jako jedyna prowadzi do reakcji autoimmunologicznej – wyniszczającej organizm, a dokładniej kosmki jelitowe. Przy celiakii spożywany gluten traktowany jest przez organizm jako trucizna, w związku z tym zaczyna on się bronić. W jaki sposób? Wytwarzając przeciwciała, które wyniszczają kosmki jelitowe.
Celiakia a kosmetyki — co warto wiedzieć?
W czasie sympozjum Amerykańskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego zwrócono na uwagę na brak dokładnych informacji na temat składu kosmetyków. Dr Marie L. Borum z Uniwersytetu Waszyngtona uważa, że korzystanie z kosmetyków — które są niedokładnie oznakowane — zwłaszcza przeznaczonych do pielęgnacji twarzy i ust może przyczynić się do ekspozycji na gluten. Jej badania były realizowane w nawiązaniu do pacjentki , chorej na celiakię u której po użyciu balsamu do ciała nasiliły się objawy choroby. Balsam był reklamowany jako “naturalny” i chociaż trudno było określić, czy gluten był składnikiem balsamu, objawy ustąpiły po zaprzestaniu jego stosowania.
W czasie badań wzięto pod uwagę 10 największych firm kosmetycznych w USA. Tylko 2 z nich informowały wyczerpująco o składzie swoich produktów. W 4 informacja o składnikach nie była dostępna a żadna firma nie oznakowała zawartości glutenu.
Jak się jednak okazuje, znakowanie zawartości glutenu może mieć znaczenie dla chorych gdyż nieoznakowane kosmetyki mogą przyczynić się do zaostrzenia objawów choroby.
Celiakia — jak powinna wyglądać diagnostyka?
Niestety wciąż nie ma jednego uniwersalnego badania, które może dać 100% potwierdzenie choroby, jednak diagnostykę celiakii najlepiej rozpocznij od badań genetycznych. Dlaczego? Jeśli nie wytępią u Ciebie geny odpowiedzialne za celiakię (HLA DQ2,2 i/lub HLA DQ2,5 i/lub HLA DQ8), tym jednym badaniem możesz ją wykluczyć.
Z kolei jeśli wystąpi u Ciebie przynajmniej jeden z tych genów, należy sprawdzić, czy choroba jest aktywna (ponieważ może uaktywnić się w każdym momencie). Aby to sprawdzić, należy wykonać badania z krwi na przeciwciała. Jeśli analiza nie wykaże aktywności, pamiętaj, aby raz na jakiś kontrolować ich poziom.
Zobacz też:
Dieta bezglutenowa
Celiakia w ciąży