Celi­akia, czyli inaczej nietol­er­anc­ja glutenu może znacznie utrud­nić nam życie. Z tego powodu niezmiernie ważne jest jak najszyb­sze jej zdi­ag­no­zowanie, w celu ustaw­ienia odpowied­niej diety wyk­lucza­jącej gluten. Pod­sta­wowym badaniem diag­nos­ty­cznym jest badanie krwi. Dzię­ki niemu lekarz będzie mógł ukierunk­ować lecze­nie bądź dal­szą diagnostykę.

Bada­nia z krwi na celi­ak­ię — jaka jest ich cena?
Bada­nia z krwi na celi­ak­ię — jak dłu­go czeka się na wyniki?
Bada­nia z krwi na celi­ak­ię — gdzie zro­bić odpowied­nie badania?
Bada­nia z krwi na celi­ak­ię — jakie bada­nia są potrzeb­ne do pełnej diagnostyki?

Badania z krwi na celiakię — jaka jest ich cena?

Bada­nia krwi na celi­ak­ię nie należą nieste­ty do naj­tańszych. Koszt wów­czas gdy decy­du­je­my się wykon­ać je pry­wat­nie wynosi około 300 zło­ty. Cena może jed­nak wahać się w zależnoś­ci od lab­o­ra­to­ri­um, w którym je wykonu­je­my. Kwo­ta ta jest przy­bliżona do kosztów wyko­na­nia tes­tu gene­ty­cznego.

Badania z krwi na celiakię — jak długo czeka się na wyniki?

Czas oczeki­wa­nia na wyni­ki badań na celi­ak­ię wynosi maksy­mal­nie kil­ka tygod­ni. Badanie to nie wyma­ga również uprzed­nio szczególne przy­go­towa­nia. Przed wyko­naniem badanie nie należy jed­nak rezyg­nować ze spoży­wa­nia glutenu, ponieważ zaburza to wynik diagnostyczny.

Badania z krwi na celiakię — gdzie zrobić odpowiednie badania?

Badanie na nietol­er­anc­je glutenu moż­na wykon­ać w każdym punkcie pobrań. Jest to niezmiernie łatwe. Wystar­czy jedynie udać się do najbliższej placów­ki medy­cznej w której zna­j­du­je się taki punkt i wykon­ać niezbędne bada­nia krwi.

Badania z krwi na celiakię — jakie badania są potrzebne do pełnej diagnostyki?

Niezbędne w celu diag­nos­ty­ki celi­akii jest wyko­nanie bada­nia krwi żyl­nej na prze­ci­w­ci­ała prze­ci­wko deami­d­owanej gli­a­dynie, endomy­si­um mięśni gład­kich oraz trans­g­lu­t­a­m­i­nazie tkankowej. Badaniem uzu­peł­ni­a­ją­cym może być gas­troskopia oraz badanie histopa­to­log­iczne jeli­ta cienkiego. Wykonu­je się również testy gene­ty­czne, jed­nak nie jest to częste zjawisko. Lekarz decy­du­je się na nie na przykład, gdy pode­jrze­nie choro­by wys­tępu­je u oso­by obciążeni gene­ty­cznie nietol­er­ancją glutenu. Po wyko­na­niu tych badań lekarz będzie w stanie określić przy­czynę złego samopoczu­cia oraz wdrożyć ewen­tu­alne leczenia.