Naturalne produkty bezglutenowe
Do produktów pierwotnie bezglutenowych zalicza się wszystkie warzywa i owoce (świeże i mrożone, bez żadnych dodatkowych składników), mleko, jaja, mięso i ryby. Wśród surowców zbożowych, które naturalnie nie zawierają tego białka wymienić należy ryż, kukurydzę i ziemniaki. Do mniej znanych produktów zalicza natomiast:
.
Amarantus (szarłat)
gatunek rośliny z rodziny szarłatowatych, pochodzący z Ameryki Środkowej. Jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy A, E, C i B, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, wapnia i żelaza. Szarłat posiada także dużo skwalenu – lipidu, który nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale ma też właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Z amarantusa produkuje się m. in. mąkę oraz płatki.
Proso
gatunek rośliny z rodziny wiechlinowatych. W wyniku obłuszczania lub polerowania z prosa wytwarza się kaszę jaglaną, która jest bogatym źródłem białka i żelaza. Ponadto zawiera krzemionkę, mającą bardzo pozytywny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
Sorgo
to kolejna roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Istnieje ok. 60 odmian tej rośliny, bardzo różnorodnych pod względem swoich wartości odżywczych. Z sorga produkuje się kaszę, mąkę, jak również napoje alkoholowe.
Teff (zwany inaczej miłką abisyńską bądź trawą abisyńską)
to roślina z rodziny wiechlinowatych pochodzenia afrykańskiego. Ziarno teff posiada dużo wapnia, żelaza, metioniny, błonnika, kwasu foliowego i antyoksydantów. Z ziarna tego niezwykłego zboża robi się nie tylko mąkę, ale też napoje alkoholowe.
Quinoa (ryż peruwiański, komosa ryżowa)
gatunek rośliny z rodziny komosowatych, pochodzący z Ameryki Południowej o wielu bardzo pozytywnych właściwościach. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, potas, magnez, wapń i fosfor oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Dowiedziono również, że jej spożywanie może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz schorzeń układu krążenia, w tym miażdżycy. Z ziaren komosy ryżowej wytwarza się mąkę, a młode liście mogą być idealnym składnikiem do sałatek.
Maniok
jest zbożem pochodzącym z Ameryki, należącym do rodziny wilczomleczowatych. Posiada dużo witaminy C, B oraz wapń. Z suszonych bulw manioku robi się mąkę, napoje alkoholowe oraz tapiokę – pozbawioną smaku kaszkę wykorzystywaną do zagęszczania potraw (np. sosów, zup).
Karob
gatunek drzewa rosnącego na obszarach śródziemnomorskich i azjatyckich. Należy do rodziny bobowatych. Jest bogatym źródłem takich składników odżywczych jak: wapń, fosfor, magnez oraz żelazo. Zawiera też sporo białka. Z ziaren karobu wyrabia się mączkę chleba świętojańskiego, stosowaną m.in. jako zagęstnik.
Topinambur (słonecznik bulwiasty)
zaliczająca się do rodziny astrowatych roślina pochodzenia amerykańskiego. Jest bardzo cennym pod względem składników odżywczych warzywem o oryginalnym smaku. Oprócz żelaza, potasu i magnezu posiada również inulinę – naturalny probiotyk wspomagający rozwój przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach oraz obniżający poziom glukozy we krwi.
.
A co z owsem?
Już od wielu lat toczy się spór o to czy znajdujące się w owsie białko o nazwie awenina powinno się zaliczać do białek glutenowych. Pod względem swoich właściwości różni się ono bowiem od tych zawartych w pszenicy, życie czy jęczmieniu. I choć wiele borykających się z celiakią osób może bez obaw jeść produkty zawierające owies, to ten przywilej nie dotyczy jednak wszystkich chorych. Niestety większość owsianych produktów spożywczych wytwarzanych w naszym kraju jest silnie zanieczyszczonych wymienionymi wyżej i zabronionymi w diecie bezglutenowej zbożami. Z tego też powodu nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na chorobę trzewną.
Zobacz też:
Częste pytania o celiakię
Dieta bezglutenowa
Znakowanie produktów bezglutenowych