Dostępność produktów bezglutenowych w Polsce Rynek produktów bezglutenowych w naszym kraju rośnie. Artykuły spożywcze, które jeszcze nie tak dawno temu były dla osób zmagających się z celiakią całkowicie niedostępne, dziś są już na wyciągnięcie ręki. Pojawiło się bowiem bezglutenowe pieczywo, bezglutenowe kiełbasy, makarony, płatki śniadaniowe, batony, ciastka, a nawet chipsy. Oferta ta nieustannie się poszerza, choć zapewne już jest w stanie zaspokoić podstawowe potrzeby konsumentów. . Producenci żywności bezglutenowej Wśród największych producentów żywności bezglutenowej w Polsce wymienić należy firmy: Glutenex, Bezgluten, Balviten, Ultraeuropa, z kolei z zagranicznych Schär. Szeroki asortyment tego typu wyrobów posiadają również takie firmy jak choćby ZM Nowak, Żywiec, specjalizujący się w produkcji i przetwórstwie drobiowym Konspol czy też firma Kubara, oferująca linię produktów bezglutenowych Amarello. . Gdzie można kupić żywność bezglutenową w sklepach ze zdrową żywnością Dysponują one najbogatszym asortymentem jeśli chodzi o produkty bezglutenowe w Polsce. Działają w wielu miastach na terenie całego kraju, w tym również w centrach handlowych. W internecie znajdziemy całe listy takich sklepów wraz z ich adresami. w supermarketach i hipermarketach Żywność bezglutenową, choć w nieco skromniejszym wyborze, można kupić w wielu polskich supermarketach, zarówno tych większych, takich jak np. Auchan, Tesco, Carrefour, jak i mniejszych np. Stokrotce czy Almie. w sklepach internetowych Wśród sklepów internetowych oferujących bezglutenowe produkty żywnościowe warto wymienić np. gluten-free.pl, organic24.pl czy sklepbezglutenowy.com.pl. Można w nich zakupić artykuły wielu znanych marek. Wszystkie dostępne tam środki spożywcze oprócz informacji o cenie opatrzone są szczegółowym opisem (o składzie produktu) oraz danymi dotyczącymi wartości odżywczej. Swoje sklepy internetowe posiadają również sami producenci tejże żywności. w zwykłych sklepach spożywczych Należy pamiętać, że osoby cierpiące na chorobę trzewną korzystają także ze zwykłych sklepów spożywczych. Kupując w takich miejscach muszą oni oczywiście dużo bardziej uważać na to co trafia do ich koszyków. Obecnie wielu producentów „normalnej” żywności zapewnia o bezpieczeństwie swoich wyrobów również pod kątem klientów chorujących na celiakię, umieszczając tym samym na etykietkach wytwarzanych przez siebie produktów znak „przekreślonego kłosa”. Zobacz też: Znakowanie produktów bezglutenowych Naturalne produkty bezglutenowe Dieta bezglutenowa