Celiakia to specyficzna choroba trzewna, która nieleczona prowadzi do poważnego uszkodzenia kosmków jelitowych. Spożywany gluten odpowiada za ich powolne niszczenie i upośledzone wchłanianie spożywanych makro- i mikroskładników. Aby wykryć chorobę, należy wykonać test na gluten. Na rynku dostępnych jest kilka jego rodzajów, ale specjaliści szczególnie zalecają wykonanie genetycznego testu na gluten ze względu na jego wiarygodność. Jakie testy na gluten są dostępne? Na czym dokładnie polega test na gluten? Dlaczego polecane są testy genetyczne na gluten? Jakie są wskazania do wykonania testu na gluten? Jakie testy na gluten są dostępne? Obecnie na rynku dostępne są trzy testy na gluten. Po pierwsze genetyczne testy. Po drugie testy na nietolerancję glutenu IgE- zależną (weryfikują występowanie alergii) oraz testy na nietolerancję glutenu zależną od przeciwciał IgG. Wszystkie można wykonać w laboratoriach medycznych. Na czym dokładnie polega test na gluten? Testy na gluten przeprowadzane są według określonych procedur. Zasady ich wykonania wynikają z konkretnego rodzaju. Testy genetyczne polegają na pobraniu próbki materiału genetycznego (najczęściej ze śliny pacjenta). Z kolei testy przeciwciał polegają na pobraniu próbki krwi. Wszystkie poddawane są później analizie laboratoryjnej. Dlaczego polecane są testy genetyczne na gluten? Celiakia jest chorobą genetyczną, dlatego też specjaliści zalecają wykonać genetyczne testy na gluten. Dają one 100% pewność dotyczącą diagnozy. Mogą potwierdzić chorobę lub ją całkowicie wykluczyć. Jakie są wskazania do wykonania testu na gluten? Specjaliści zalecają, by wykonywać testy na gluten w dwóch konkretnych przypadkach. Po pierwsze gdy istnieje obciążenie rodzinne chorobą. Jeśli członkowie najbliższej rodziny chorują na celiakię, to warto dla własnego bezpieczeństwa wykonać badania. Po drugie jeśli pacjent choruje na choroby współwystępujące z celiakią należące do grupy chorób autoagresywnych, np. Hashimoto. Wskazaniem do wykonania badania są również specyficzne objawy charakterystyczne dla przebiegu celiakii między innymi: wzdęcia, bóle brzucha, depresja, chroniczne zmęczenie, senność, problemy z koncentracją.