Celi­akia to specy­ficz­na choro­ba trzew­na, która nielec­zona prowadzi do poważnego uszkodzenia kosmków jeli­towych. Spoży­wany gluten odpowia­da za ich powolne niszcze­nie i upośled­zone wchła­ni­an­ie spoży­wanych makro- i mikroskład­ników. Aby wykryć chorobę, należy wykon­ać test na gluten. Na rynku dostęp­nych jest kil­ka jego rodza­jów, ale spec­jal­iś­ci szczegól­nie zale­ca­ją wyko­nanie gene­ty­cznego tes­tu na gluten ze wzglę­du na jego wiarygodność.

Jakie testy na gluten są dostępne?
Na czym dokład­nie pole­ga test na gluten?
Dlaczego pole­cane są testy gene­ty­czne na gluten?
Jakie są wskaza­nia do wyko­na­nia tes­tu na gluten?

Jakie testy na gluten są dostępne?

Obec­nie na rynku dostęp­ne są trzy testy na gluten. Po pier­wsze gene­ty­czne testy. Po drugie testy na nietol­er­ancję glutenu IgE- zależną (wery­fiku­ją wys­tępowanie alergii) oraz testy na nietol­er­ancję glutenu zależną od prze­ci­w­ci­ał IgG. Wszys­tkie moż­na wykon­ać w lab­o­ra­to­ri­ach medycznych.

Na czym dokładnie polega test na gluten?

Testy na gluten przeprowadzane są według określonych pro­ce­dur. Zasady ich wyko­na­nia wynika­ją z konkret­nego rodza­ju. Testy gene­ty­czne pole­ga­ją na pobra­niu prób­ki mate­ri­ału gene­ty­cznego (najczęś­ciej ze śliny pac­jen­ta). Z kolei testy prze­ci­w­ci­ał pole­ga­ją na pobra­niu prób­ki krwi. Wszys­tkie pod­dawane są później anal­izie laboratoryjnej.

Dlaczego polecane są testy genetyczne na gluten?

Celi­akia jest chorobą gene­ty­czną, dlat­ego też spec­jal­iś­ci zale­ca­ją wykon­ać gene­ty­czne testy na gluten. Dają one 100% pewność doty­czącą diag­nozy. Mogą potwierdz­ić chorobę lub ją całkowicie wykluczyć.

Jakie są wskazania do wykonania testu na gluten?

Spec­jal­iś­ci zale­ca­ją, by wykony­wać testy na gluten w dwóch konkret­nych przy­pad­kach. Po pier­wsze gdy ist­nieje obciąże­nie rodzinne chorobą. Jeśli członkowie najbliższej rodziny cho­ru­ją na celi­ak­ię, to warto dla włas­nego bez­pieczeńst­wa wykon­ać bada­nia. Po drugie jeśli pac­jent cho­ru­je na choro­by współwys­tępu­jące z celi­ak­ią należące do grupy chorób autoa­gresy­wnych, np. Hashimo­to. Wskazaniem do wyko­na­nia bada­nia są również specy­ficzne objawy charak­terysty­czne dla prze­biegu celi­akii między inny­mi: wzdę­cia, bóle brzucha, depres­ja, chron­iczne zmęcze­nie, sen­ność, prob­le­my z koncentracją.