Celiakia – jedna z przyczyn poronienia

Doświad­czyłaś poronienia lub właśnie planu­jesz ciążę i chcesz dobrze się do niej przy­go­tować? Warto, abyś wiedzi­ała, że na prze­bieg ciąży może mieć wpływ celi­akia – trwała nietol­er­anc­ja glutenu. Nielec­zona aż 10 razy zwięk­sza ryzyko poronienia! Co jeszcze warto wiedzieć, by już niedłu­go cieszyć się upragnionym dzieck­iem?

 

 

 

 

 

 

 

Celiakia może wystąpić w każdym wieku 

Wciąż wiele osób błęd­nie myśli, że to choro­ba wieku dziecięcego. Tym­cza­sem to schorze­nie autoim­muno­log­iczne o podłożu gene­ty­cznym. To oznacza, że jest zapisane w genach i może uak­ty­wnić się w każdym wieku. Nie da się też z niego wyros­nąć. 

Na czym pole­ga celi­akia? Chodzi o toksy­czne dzi­ałanie glutenu, który  powodu­je wyt­warzanie prze­ci­w­ci­ał ataku­ją­cych orga­nizm. Zde­grad­owane zosta­ją kosm­ki jeli­towe – małe wypust­ki, które odpowiada­ją za przyswa­janie skład­ników odży­w­czych. W kon­sek­wencji pow­sta­ją niedobo­ry różnych skład­ników, leki czy suple­men­ty nie mogą się wchła­ni­ać, a orga­nizm jest niedoży­wiony.

Ciąża – jeden z aktywatorów celiakii

Jeśli wys­tępu­ją u Ciebie geny odpowiedzialne za celi­ak­ię, może ona uak­ty­wnić się pod wpły­wem różnych czyn­ników. Częs­to jest nim ciąża – to właśnie dlat­ego u wielu kobi­et przed poronie­niem nie wys­tępowały żadne objawy związane z celi­ak­ią. Nierzad­ko poronie­nie jest jedynym symp­tomem wskazu­ją­cym na trwałą nietol­er­ancję glutenu.

Nieleczona celiakia to aż 10 razy wyższe ryzyko utraty ciąży

Niedobo­ry wit­a­min i min­er­ałów – mimo praw­idłowej diety i korzys­ta­nia z suple­men­tów – powodu­ją, że orga­nizm może nie być w stanie utrzy­mać ciąży. Ane­mia, niedobo­ry wap­nia, niedobo­ry kwa­su foliowego i innych wit­a­min z grupy B oraz wiele więcej…

To wszys­tko powodu­je, że poronienia doświad­cza aż 15–27% chorych na celi­ak­ię i nieleczą­cych się kobi­et! Nieod­powied­nia ilość skład­ników odży­w­czych nieko­rzyst­nie odbi­ja się też na roz­wo­ju malucha.

Powikła­nia związane z celi­ak­ią to przede wszys­tkim:

niepraw­idłowy podzi­ał komórek po zapłod­nie­niu,

hamowanie zag­nieżdże­nia zar­o­d­ka,

hamowanie for­mowa­nia łożys­ka,

odd­zie­le­nie łożys­ka,

przed­w­czes­ny poród,

niska waga urodzeniowa dziec­ka,

niedokr­wis­tość u dziec­ka,

hipotrofia pło­du.

Nie tylko poronienia i powikłania ciążowe… Inne objawy celiakii

Rozpoz­nanie celi­akii na pod­staw­ie objawów wcale nie jest łatwe – zwyk­le są one bard­zo niecharak­terysty­czne. Mogą wys­tąpić m.in. bóle głowy, bóle mięśni, afty w jamie ust­nej, zanik szk­li­wa zębowego, spadek libido, ane­mia, łam­li­wość paznok­ci, suchość skóry i włosów, dolegli­woś­ci żołąd­kowo-jeli­towe, depres­ja czy nowot­wory.

Lekarze mówią, że każdy ma inną celi­ak­ię, dlat­ego u każdego chorego mogą wys­tąpić inne objawy o różnym nasile­niu.

Jak wykryć celiakię? Najpierw test DNA

Możesz zachorować tylko wtedy, gdy masz geny HLA DQ2.2 i/lub HLA DQ2.5 i/lub HLA DQ8. To właśnie dlat­ego diag­nos­tykę najlepiej rozpocząć od bada­nia gene­ty­cznego. Poz­woli Ci to sprawdz­ić, czy dal­sze testy są konieczne, czy może choro­ba zostanie wyk­luc­zona już na tym etapie.

Jeśli geny zostaną wykryte, spec­jal­ista zle­ci Ci badanie w kierunku prze­ci­w­ci­ał. Dzię­ki połącze­niu tych dwóch badań będziesz praw­dopodob­nie mogła uniknąć nieprzy­jem­nej biop­sji jeli­ta.

Prawidłowa diagnoza – szansa na zdrowe dziecko

Cho­ci­aż nielec­zona celi­akia może powodować poronienia, wystar­czą odpowied­nia diag­noza i dieta bezg­lutenowa, by znacznie zwięk­szyć szan­sę na urodze­nie zdrowego malucha. Bada­nia wskazu­ją, że wiele kobi­et, które wcześniej miały kłopot z donosze­niem ciąży z powodu celi­akii, rodzi zdrowe dziecko – po wye­lim­i­nowa­niu glutenu.

Dietę najlepiej rozpocząć jed­nak dopiero po postaw­ie­niu diag­nozy i kon­sul­tacji z diete­tykiem, który pomoże ułożyć odpowied­ni jadłospis.

celiakia

celiakia express